Advertentie

'Ik wil Frankrijk 21ste eeuw in krijgen'

Emmanuel Macron, kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen van 2017 ©AFP

De 38-jarige Emmanuel Macron mengt zich in de dichtbevolkte Franse verkiezingsstrijd met de belofte zijn land te moderniseren.

Een groot geheim was het niet meer, maar vandaag is het officieel: Emmanuel Macron, voormalig minister van Economie onder de socialistische president François Hollande, werpt zich als onafhankelijke in de strijd om volgend voorjaar Frans president te worden.

'Ik ben uiteraard niet plots wakker geworden met die gedachte', zegt de 38-jarige politicus in een toespraak in de Parijse voorstad Bobigny. 'De beslissing om mij kandidaat te stellen vloeit voort uit een diepgeworteld geloof', klinkt het.

Macron maakt er geen geheim van de modernisering van een volgens hem veel te lang verstard Frankrijk te willen voortzetten. Hij was die modernisering begonnen met de 'wet-Macron', een pakket hervormingen van de arbeidsmarkt die bij de linkervleugel van de socialistische partij - toen nog zijn eigen partij - op veel tegenstand botsten. 

'Ik wil Frankrijk de 21ste eeuw binnenloodsen en ik wil dat mijn land weer de kop omhoogsteekt en aansluiting vindt bij onze duizendjarige geschiedenis', klinkt het geheel in de stijl van de Franse politiek wat hoogdravend.

Dichtbevolkt

Voorlopig dichten opiniepeilers - al komen die na de brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen met een forse disclaimer - Macron en zijn vehikel 'En Marche' geen grote kansen toe. De onafhankelijke kandidaat zou in het beste geval goed zijn voor 14 procent van de stemmen

Macron zal alleszins moeite moeten doen om zich te profileren in een dichtbevolkte strijd. Dit weekend houden de Republikeinen, de klassieke centrumrechtse partij, de eerste ronde van hun voorverkiezingen 'in Amerikaanse stijl'. Frontrunners bij de zeven kandidaten zijn ex-president Nicolas Sarkozy en veteraan Alain Juppé.

Bij de socialisten is het nog niet duidelijk of de extreem onpopulaire zittende president François Hollande kandidaat is om zichzelf op te volgen.

Wie ook kandidaat is, hij krijgt zonder twijfel af te rekenen met één zeer te duchten kandidate: Marine Le Pen, de voorzitster van het rechts-populistische Front National, surft op een golf van onvrede over het klassieke politieke bestel hoog in de peilingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud