reportage

'Ik zag iemand met snijwonden op de grond vallen'

Londenaars getuigen hun solidariteit aan de Borough Street Market. ©Photo News

In Londen leggen mensen bloemen neer uit solidariteit met de slachtoffers van de terreurdaad zaterdagavond. Religieuze leiders zijn opvallend aanwezig. 'Dit heeft niets met de islam te maken.'

Van onze correspondent in Londen

Wie zondagmiddag de zuidkade van de Theems-rivier in Londen in westelijke richting afwandelde, kon lange tijd het idee hebben dat er niets aan de hand is. Toeristen slenteren in de zon, vermaakt door straatmuzikanten.

In Londen gelden zondag strenge veiligheidsvoorschriften. ©MS

Maar eenmaal bij het Tate Modern-museum verandert er iets. Een chique restaurant heeft een bord voor de deur geplaatst met het opschrift 'bag policy.' Iedere tas van een beetje omvang moet gecheckt worden 'vanwege opgevoerde veiligheidsmaatregelen'.

Wie nog iets verder doorloopt, stuit op fotografen en cameraploegen voor een roodwit lint. Dit is de plek des onheils. Achter het lint, dat bewaakt wordt door drie agenten, begint Borough Market, een gebied met eetkrampjes en pubs dat zaterdagavond het toneel was van een terroristische aanslag waarbij zeven doden vielen.

Op de achtergrond ligt de London Bridge, waar het allemaal begon. Hier reden de daders zaterdagavond iets na tienen in op voetgangers, alvorens met getrokken messen het nabijgelegen uitgaansgebied in te trekken. Er vielen ook nog eens 48 gewonden, van wie velen in kritieke toestand verkeren. De brug, waar vijf rode dubbeldekkers op staan geparkeerd, is afgesloten.

Gruwel

Op de Southwark Street vertellen getuigen van de gruwel die ze moesten aanschouwen. Er zijn vier Litouwse jongens, waarvan er eentje daadwerkelijk door een terrorist achterna gezeten werd, alvorens die werd doodgeschoten door een agent. 'Ik zag iemand met snijwonden die op de vloer viel', zegt hij. 'Een van de daders had een rood shirt aan. Maar het was moeilijk te zien allemaal, het was voorbij voor we er erg in hadden. We waren ook een beetje dronken.'

De Bosnische Peya Davidovich zat in een nabijgelegen restaurant te eten. Ze hoorde schoten, zag lichamen op de grond liggen. 'Ik ben met de oorlog in mij land wel wat gewend', zegt ze onderkoeld. De manager van het restaurant heeft de deur op slot gedaan toen het allemaal begon, zodat de gasten later veilig geëvacueerd konden worden.

De 20-jarige student James Dolen vertelt hoe hij vanaf zijn kamer mensen de straat door zag hollen. Hij is binnengebleven, een vriend van hem die wel buiten was, rende voor de meute uit, vertelt hij.

Bloemen

Religieuze leiders zijn opvallend aanwezig rond de plek van de terreurdaad. ©MS

De Southwark Street is ook afgesloten. Mensen komen bloemen brengen. Wat opvalt, is de aanwezigheid van religeiuze leiders. Zo is de bisschop van Southwark niet te missen, vanwege zijn rode pij.

Voorts zijn er veel leiders van moslimgemeenschappen die hun afkeur willen laten blijken over wat er in naam van hun godsdienst gebeurt. De 25-jarige Farhad Ahmed, imam van de Ahmadiyya Muslim Community, is een van hen.

De 25-jarige imam Farhad Ahmed was in shock toen hij over de aanslag hoorde. ©MS

'Ik was in shock toen ik van de aanslag hoorde', zegt de imam. 'Ik wil mijn solidariteit betuigen met de mensen van Londen en Groot-Brittannië. Ik heb de verzen van de koran bestudeerd en ik verzeker u: dit heeft niets met de islam te maken. Moskeeën moeten open en transparant zijn. Iedereen die iets hoort dat niet in de haak is, moet dit direct bij de politie melden.'

Op een bordje bij het begin van Southwark Street staat 'ISIS will lose, love will win.' Ernaast liggen vier boeketten bloemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud