IMF: 'Griekenland moet selectiever besparen'

In Athene rust een vrouw even uit voor een spandoek dat de besparingen aanklaagt. Volgens het IMF dragen gepensioneerden een te hoge last. ©EPA

Griekenland moet vermijden om bij haar besparingen iedereen over dezelfde kam te scheren. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds, dat vindt dat gepensioneerden en werknemers disproportioneel veel bijdragen.

'Athene maakt vorderingen om diepgewortelde economische problemen aan te pakken', schrijft het IMF, een van de geldschieters, in een rapport. Dat rapport kwam tot stand nadat onderzoekers van het IMF Griekenland hadden bezocht. 'Dat neemt niet weg dat er nog onvoldoende structurele hervormingen zijn. Daardoor is er een ongelijke verdeling van de last van die aanpassingen. Gepensioneerden en werknemers zijn daar de dupe van.'

Griekenland heeft vorige maand met de trojka - de Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank - een overeenkomst bereikt over een hele reeks besparingsmaatregelen. Daarin zit onder meer de mogelijkheid om ambtenaren gemakkelijker te ontslaan. Het IMF schrijft nu dat Athene de ruimte moet creëren om beter gekwalificeerd overheidspersoneel aan te trekken. Ook het bestrijden van belastingontduiking moet een prioriteit worden in de komende jaren.

Vooral bij de belastingcontrole loopt het nog zwaar fout, oordeelt het IMF. 'De rijken en de zelfstandigen betalen simpelweg geen belastingen', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud