'IMF mee in bad voor steunpakket Spanje'

Het IMF en Christine Lagarde moeten mee waken over de begrotingsdiscipline van Spanje als dat land een pak geld krijgt - foto:

De Europese Centrale Bank (ECB) onderhandelt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een steunpakket van 300 miljard euro voor Spanje, aldus verschillende media. Dat land wil het IMF nochtans liever niet als pottenkijker. Een ECB-woordvoerder ontkent dat er geen gesprekken gaande zijnde over een Spaanse redding.

Dat zeggen goed geplaatste bronnen rond de onderhandelingen, zo schrijft Het Financieele Dagblad (FD). De ECB wil zeker zijn dat het IMF mee in het bad springt. Enkel indien het Internationaal Monetair Fonds zich volledig engageert en ook met geld over de brug komt, kunnen aan Spanje strenge voorwaarden voor bezuinigingen en hervormingen worden opgelegd, zo oordeelt de ECB.

'De ECB werkt een raamwerk uit voor het nieuwe programma voor de opkoop van staatsobligaties en daar hoort strikt toezicht van het IMF bij', aldus een ingewijde. Het overleg van de ECB met het IMF gaat in tegen de pogingen van de Spaanse premier Rajoy om nu net soepeler voorwaarden te verkrijgen voor noodsteun. Precies om bemoeienissen van het IMF te vermijden heeft hij zijn verzoek uitgesteld.

De onderhandelingen worden gevoerd op het hoogste niveau, steeds volgens het FD, met name door voorzitter Mario Draghi en directeur Jörg Asmussen voor de ECB en directeur Christine Lagarde en onderdirecteur David Lipton voor het IMF. Het steunpakket voor Spanje wordt vandaag ook besproken door de ministers van financiën van de eurolanden, die in Cyprus bijeenkomen.

Met die gesprekken komt de ECB op een eerdere belofte terug. Spanje en Italië hadden op de EU-top van eind juni bedongen dat de rol van het IMF wordt teruggedrongen als het noodfonds intervenieert op de obligatiemarkt. Maar de ECB draait die politieke conclusie nu dus terug door zelf afspraken met het IMF te maken over zijn financiële bijdrage en over de voorwaarden die daaraan gekoppeld zijn.

Draghi zei dat de ECB de opkoop van staatsobligaties staakt als een land zich niet aan de afspraken houdt. Maar een meerderheid van het ECB-bestuur wil die regel aanscherpen. De ECB zou dan stoppen met het programma als er na drie maanden nog geen IMF-rapport ligt. Spanje kan dan niet, net als Griekenland, met vertragingstactieken werken. De centrale bankiers van Spanje, Italië en Frankrijk zijn daar tegen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud