IMF somber over Griekenland

De Griekse premier Lucas Papademos (rechts) en zijn minister van Financiën Evangelos Venizelolos. Foto AFP/Thierry Charlier

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) betwijfelt steeds meer of Griekenland in staat is de structurele hervormingen door te voeren die nodig zijn om het land er bovenop te helpen.

Dat blijkt uit een intern IMF-document waar het Duitse weekblad Der Spiegel de hand op kon leggen. Volgens de organisatie zijn de huidige hervormingsinspanningen in Griekenland onvoldoende. Zonder nieuwe maatregelen dreigt een faillissement.

Het IMF is kritisch over de trage structurele hervormingen die Athene doorvoert, en dan vooral over het innen van belastingen en de privatisering van staatseigendommen.

Het IMF zou drie opties zien: Athene zou nieuwe bezuinigingen kunnen doorvoeren, grootbanken kunnen meer afschrijven op hun leningen aan Griekenland of de eurolanden kunnen hun steunpakket vergroten.

Maandag wordt opnieuw onderhandeld over een gedeeltelijke afschrijving van de privéleningen aan Griekenland. In principe zouden die schuldvorderingen gehalveerd worden. Dat zou de Griekse schuldgraad tegen 2020 terugbrengen van 160 naar 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Maar lang niet iedereen is ervan overtuigd dat die 50 procent afschrijving van de privéschuld zal volstaan. Dat was vorige week onder meer de boodschap van Nout Wellink, ex-voorzitter van De Nederlandsche Bank. Volgens Der Spiegel begint ook het IMF daar steeds meer aan te twijfelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud