'IMF wil Griekse geldkraan dicht'

Bosbranden in Griekenland. Het IMF zou de Griekse crisis alvast niet langer mee willen blussen. (foto: afp)

Gaat Griekenland in september failliet? Dat is alvast niet denkbeeldig als het Internationaal Muntfonds (IMF) niet langer met geld over de brug wil komen voor Griekenland, zoals het Duitse blad 'Der Spiegel' beweert.

Het geduld van het IMF is op. Volgens het bericht op de website van Der Spiegel hebben IMF-vertegenwoordigers afgelopen vrijdag aan de eurogroep laten weten het IMF niet langer bereid is nog gelden voor de redding van Griekenland ter beschikking te stellen.

Trojka

De trojka, de experts van de EU en het IMF, gaat de komende week de achterstand opmeten die Athene opliep bij de hervormingen, saneringen en privatiseringen. Het is nu echter al zonneklaar dat die achterstand bijzonder groot is en dat de Grieken hun verplichtingen niet (alleen) kunnen nakomen. 

Op 20 augustus moeten de Grieken op de markten 3,8 miljard euro ophalen. Voor dat probleem is een 'technische oplossing' in de maak, klinkt het in Europese kringen. Daarvoor zou de ECB 'nog een laatste keer' bijspringen.

De hamvraag blijft of Griekenland in de eurozone kan blijven. 'De vraag is: kunnen de Grieken politiek en economisch zodanig bijbenen dat ze volwaardig in de eurozone kunnen blijven,' zeggen hooggeplaatste EU-bronnen. Tegen 2020 moet Griekenland normaal zijn schuldgraad tot 120 procent terugdringen. Maar dat lijkt moeilijk haalbaar. Griekenland vraagt meer tijd om zijn engagementen na te komen. Daarvoor zou het land nog eens 10 tot 50 miljard euro nodig hebben.

Geldschieters boos

Maar nog eens de zoveelste geldbaxter aan de Griekse patiënt hangen, zien de rijkere eurolanden als Nederland en Duitsland niet zitten. Ook de Oostenrijkse minister van Financiën, Maria Fekter, maakte zich de voorbije dagen al behoorlijk boos. 

Het Griekse probleem willen de eurolanden over de zomer proberen te tillen, bleek op de eurogroep vrijdag. In september wordt gehoopt dat - na het fiat van het Duits hof - het noodfonds ESM echt van start kan gaan. Dat zou dan als 'valscherm' kunnen dienen voor landen die dreigen meegesleurd te worden bij een Griekse exit uit de eurozone, aldus Der Spiegel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud