Immigratie domineert Europese stembusslag

Merkel hamerde er in de campagne op dat de Europese unie 'geen sociale unie' is ©EPA

De rode draad doorheen de vandaag afgetrapte Europese stembusslag is in één woord samen te vatten: immigratie. De Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse ex-president Nicolas Sarkozy luiden zelfs de alarmbel.

Nieuwe immigratiecijfers in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voegden een extra pigment toe aan de Europese verkiezingen. Terwijl de kiezers in Nederland en het VK naar de stembus trokken, kwamen er waarschuwingen van de Duitse kanselier Angela Merkel en de gewezen Franse president Nicolas Sarkozy.

Merkel stelt dat de EU geen sociale unie is, terwijl Sarkozy radicaal het Schengen-akkoord wil herzien. Hun uitspraken zijn een poging om de eurosceptische partijen in eigen land af te remmen.

De strijd tegen de immigratie speelt een duidelijke rol in de Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De eurosceptische UKIP lag de afgelopen dagen in de peilingen voorop met 27 procent van de stemintenties. De Labourpartij zou op een zucht van de UKIP stranden met 26 procent, terwijl de regerende Tories naar een derde plaats verwezen worden met 22 procent.

Een van de strijdpunten van de UKIP is de toenemende immigratie. Het nationaal statistisch bureau maakte precies donderdag bekend dat de netto-langetermijnmigratie vorig jaar steeg tot 212.000, 55.000 meer dan het jaar voordien. Niet minder dan 526.000 mensen vestigden zich in het Verenigd Koninkrijk het afgelopen jaar.

Dat was uiteraard koren op de molen van UKIP-topman Nigel Farage: 'We kunnen niet langer op deze manier doorgaan, de mensen hebben er genoeg van.' UKIP wijt de massale immigratie aan het openstellen van de EU-grenzen en wil daarom de stroom indijken door het Verenigd Koninkrijk uit de EU te halen.

Duitsland

Vrijwel gelijktijdig raakte bekend dat de immigratie in Duitsland steeg tot 1,2 miljoen mensen, het hoogste peil in 20 jaar. Na de VS is Duitsland nu de grootste aantrekkingspool voor mensen op zoek naar een nieuw vaderland. Ongetwijfeld speelt de eurocrisis daar een rol in, want de immigratie uit Italië en Spanje staat op recordhoogtes. De grootste groep immigranten komen echter uit Polen.

De Duitse kanselier Angela Merkel anticipeerde duidelijk op de cijfers. In een interview stelde ze onomwonden dat 'de Europese Unie geen sociale unie' is en dat de werkloze immigranten niet moeten rekenen op werkloosheidsvergoedingen of kindergeld. Het Europese gerechtshof maakte dinsdag nog bekend dat Duitsland immigranten die misbruik maken van het systeem de toegang tot het land mag weigeren.

Terwijl Merkel duidelijk maakte dat immigratie om te profiteren van het sociale stelsel uit den boze is, hield de Duitse president Joachim Gauck een opgemerkt pleidooi om meer begrip op te brengen voor de immigranten. 'We raken onszelf niet kwijt als we verscheidenheid accepteren', stelde Glauck.

Sarkozy

Daarnaast publiceerde de gewezen Franse president Nicolas Sarkozy een opgemerkte vrije tribune in het weekblad 'Le Point'. Sarkozy pleitte er onomwonden voor het Schengenverdrag gewoon op te zeggen en een nieuw verdrag af te sluiten tussen de lidstaten die eenzelfde immigratiepolitiek aanhangen. De EU reageerde al onmiddellijk door te stellen dat de Europese Commissie veel belang hecht aan het vrije verkeer van personen.

Sarkzoy poogt met zijn standpunt echter vooral zijn conservatieve UMP aan meer stemmen te helpen. Zondag trekken de Fransen naar de stembus en de verwachting is dat het extreemrechtse Front National de grote winnaar zal worden. Het pleidooi van Sarkozy voor meer controle aan de grenzen van Europa poogt in belangrijke mate de wind uit de zeilen van FN-voorzitster Marine Le Pen te nemen.

Nederland

Net als de UKIP wijst het FN de EU aan als de hoofdverantwoordelijke van de immigratie en de ongewenste overlast die daaruit voortvloeit. De strijd tegen die immigratiegolf is de belangrijkste bindende factor voor de meeste eurosceptische partijen. Niet zonder succes.

Ook in Nederland staat de eurosceptische PVV aan de leiding in de opiniepeilingen. De Nederlanders kiezen eveneens vandaag al hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement. PVV-boegbeeld Geert Wilders staat eveneens bekend om zijn tirades tegen de immigranten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud