Advertentie
slider

IN BEELD | Frankrijk houdt minuut stilte

Minuut stilte in Straatsburg in het oosten van Frankrijk. ©AFP

Frankrijk nam donderdagmiddag om 12 uur stipt een minuut stilte in acht voor de slachtoffers van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo. Zowel in Frankrijk als in eigen land is er ondertussen overleg hoe zich te voorbereiden op terreuraanslagen.

Donderdag is een dag van nationale rouw in Frankrijk, na de aanslag van woensdag op het satirische blad Charlie Hebdo. Om 12 uur werd er ook een minuut stilte in acht genomen. Op verschillende plaatsen stonden hoogwaardigheidsbekleders en burgers een minuut lang stil bij de aanslag die 12 doden eiste. 

Hollande houdt een minuut stilte bij de prefectuur van Parijs. ©REUTERS

President François Hollande was aanwezig in de prefectuur van Parijs. Op hetzelfde moment verzamelden iets meer dan honderd personeelsleden van het Elysée zich in de Wintertuin. Premier Manuel Valls en zijn kabinet verzamelden zich op het binnenplein van het hotel Matignon, terwijl de minister van Onderwijs Najat Vallaud-Belkacem de minuut stilte bijwoonde op het lyceum Buffon, een grote middelbare school in hartje Parijs. 

Ook op verschillende krantenredacties, zoals op de redactie van het persbureau AFP, werd er hommage betuigd aan tekenaars Charb, Wolinski, Tignous en Cabu die woensdag het leven lieten. Alle treinen van de RATP, het Parijse metronetwerk, hielden ook een minuut lang halt op het perron. Ook de klokken van de Notre Dame luidden uitzonderlijk. Op de Place de la Republique, waar woensdagavond al een mensenmassa verzamelde ter nagedachtenis, werd een mensenketting gevormd.  

Overleg

Ondertussen beraadt de Franse regering hoe om te gaan met de terreurdreiging. De Franse president François Hollande ontving donderdagochtend op het Elysée Nicolas Sarkozy, de vroegere president die nu optreedt als voorzitter van de rechtse oppositiepartij UMP. Er was ook al overleg tussen Hollande en de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. 

Ook in ons land was er al overleg tussen de federale regering en de deelstaatregeringen. De premier en de ministers-presidenten van de verschillende deelstaten zijn het erover eens dat een coördinatie tussen de regeringen in de strijd tegen radicalisering noodzakelijk is.

Dat verklaarde premier Charles Michel donderdag na afloop van een informeel overleg dat hij georganiseerd had in zijn ambtswoning, de Lambermont. Er werd ook afgesproken dat het Overlegcomité maandelijks zal samenkomen op de laatste woensdag van de maand en er wordt een stand van zaken opgemaakt van de uitvoering van de zesde staatshervorming. De Britse regering heeft ondertussen maatregelen genomen om een 'deel van zijn grenzen strenger te bewaken'. 

Een overzicht van de minuut stilte doorheen Frankrijk:

Minuut stilte op de Place de La Republique. ©EPA

Minuut stilte in Rennes. ©AFP

Minuut stilte in Gare De Lyon, Parijs. ©Reuters

Minuut stilte in Marseille. ©AFP

Minuut stilte in het gemeentehuis van Toulouse. ©AFP

Minuut stilte aan het hoofdkantoor van AFP in Parijs. ©AFP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud