In opspraak geraakte Franse minister van Milieu stapt op

De Franse minister van Milieu François de Rugy stapt op.

Rond François de Rugy was de voorbije dagen een polemiek ontstaan vanwege buitensporige uitgaven en weelderige diners.

De Franse president Emmanuel Macron ziet opnieuw een lid van zijn regering opstappen. Minister van Milieu François de Rugy (45) bood dinsdagvoormiddag zijn ontslag aan premier Édouard Philippe aan.

Het vertrek komt niet helemaal onverwacht. De Rugy lag al enkele dagen zwaar onder vuur. De bal was aan het rollen gegaan na berichtgeving van de onderzoekssite Mediapart.

Die omschreef hoe De Rugy, destijds parlementsvoorzitter, en zijn echtgenote in 2017 en 2018 gasten fêteerden in zijn ambtswoning in Parijs. De site toonde foto's van kreeften en wijn van 500 euro.

Zuinige man

De Rugy reageerde de voorbije dagen boos op de kritiek. Hij omschreef zichzelf als een zuinige man en zei dat het gebruikelijk is dat de voorzitter van de Assemblée dergelijke diners geeft.

De aanvallen en de lynchpartijen in de media zetten me ertoe aan een stap terug te doen. Daarom heb ik deze morgen mijn ontslag ingediend bij de premier.
François de Rugy
Franse minister van Milieu

Hij zou de koks ook niet hebben gevraagd om kreeft op tafel te zetten. 'Ik lust dat niet. Ik eet het niet. Ik kan niet tegen schaaldieren', zei hij vorige week tegen de nieuwszender BFMTV. 'Ik hou niet van oesters. Ik haat kaviaar en van champagne krijg ik hoofdpijn.'

De Rugy spraak ook tegen dat de diners op kosten van de belastingbetaler weinig te maken hadden met zijn werk. Toch bleef de rel hem achtervolgen. Betogers confronteerden hem donderdag tijdens een bezoek aan het departement Deux-Sèvres met een grote opblaasbare kreeft.

Ontslag

'De aanvallen en de lynchpartijen in de media zetten me ertoe aan een stap terug te doen. Daarom heb ik deze morgen mijn ontslag ingediend bij de premier', liet De Rugy dinsdagnamiddag weten via Facebook.

Ik hou niet van oesters. Ik haat kaviaar en van champagne krijg ik hoofdpijn.
François de Rugy
Franse minister van Milieu

Hij voegde eraan toe een klacht wegens laster ingediend te hebben tegen Mediapart. Om zijn zaak goed te kunnen verdedigen dringt een vertrek uit de regering zich volgens hem op.

'Omdat ik me voluit wil kunnen verdedigen kan ik de taak die de president en de premier me toevertrouwden, niet goed meer uitoefenen. Daarom stap ik op.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n