Iñigo Urkullu, winnaar met een dilemma

De gematigde Baskische leider, Iñigo Urkullu (Foto: EPA).

De kans is groot dat Iñigo Urkullu zich de volgende vier jaar 'lehendakari', of premier, van Baskenland mag noemen. Zijn gematigd nationalistische partij PNV kwam zondag immers als winnaar uit de bus bij de regionale verkiezingen. Maar met wie stapt hij in het huwelijksbootje?

Iñigo Urkullu deed zondag wat van hem verwacht werd: zijn gematigde Baskische PNV naar de zege leiden bij de regionale verkiezingen. Maar erg uitgelaten viert de 51-jarige leraar het resultaat allicht niet.

Integendeel, hij worstelt vermoedelijk met heel wat gemengde gevoelens. Niet alleen haalt zijn rechtse partij minder zetels dan bij de vorige regionale stembusslag in 2009. De 27 zetels voor PNV volstaan niet om alleen te regeren in het 75 zetels tellende parlement. Bovendien voelt de PNV de hete adem in de nek van een nieuwe radicale Baskische partij.

Meerderheid

Er wachten de overtuigde katholiek dan ook heel wat hoofdbrekens. Want met wie gaat hij de volgende vier jaar het best in zee om te kunnen terugvallen op een stabiele meerderheid in het regionale parlement?

De kiezers legden de kaarten zo dat Urkullu op papier eigenlijk twee opties heeft om te kunnen bogen op een comfortabele achterban: in het huwelijksbootje stappen met Euskal Herria Bildu, de politieke erfgenaam van Batasuna, óf met de socialistische partij.

Opmerkelijk

EH Bildu leverde het opmerkelijkste resultaat. Uit het niets haalde de radicaal-linkse partij 21 zetels. Een combinatie PNV-EH Bildu zou dan ook een erg comfortabele meerderheid opleveren.

Maar aan een coalitie met die partij hangen ook risico's. EH Bildu wil zo snel mogelijk naar een onafhankelijk 'Euskadi'. In tijden van economische crisis lijkt dat geen evidentie.

In zijn overwinningsspeech liet Urkullu zondagavond al doorschemeren dat een regering met de radicaal-linkse partij moeilijk ligt. 'Net als heel Europa kampen we met een economische crisis. De werkloosheid stijgt ook', bracht de PNV-leider zijn streekgenoten in herinnering.

'In dergelijke omstandigheden kunnen we ons geen unilaterale hervormingen, geen instabiliteit en geen wantrouwen veroorloven', ging hij voort. Aan politieke experimenten lijkt hij zich dan ook niet te willen wagen.

Hoofdprioriteit

Omdat de crisisbestrijding de volgende maanden de hoofdprioriteit wordt voor de nieuwe bestuursploeg, wil Urkullu op zoek gaan naar 'ruime akkoorden'.

Hij zou in zee kunnen gaan met de socialistische partij. De combinatie PNV-PSE levert met 43 zetels ook nog een comfortabele meerderheid op in het parlement.

Maar in dat geval zou Urkullu waarschijnlijk voortdurend opgejaagd worden door EH Bildu omdat hij zich niet 'nationalistisch' genoeg zou kunnen opstellen. En wat vragen de socialisten in ruil voor een coalitieakkoord?

Derde optie

Een derde optie lijkt dan ook niet uit te sluiten. Urkullu zou er voor kunnen opteren om, afhankelijk van het thema, op zoek te gaan naar een meerderheid in het parlement.

De vraag is evenwel maar of dergelijke manier van besturen voor politieke stabiliteit zorgt. Vermoedelijk wachten de PNV-leider nog meerdere slapeloze nachten voordat hij het immense dilemma waarvoor hij staat, kan oplossen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud