Advertentie

IS eist aanslag in Wenen op

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz kwam zijn medeleven betuigen. ©REUTERS

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag in Wenen van maandagavond opgeëist. Eerder vandaag verhoogde de Britse regering het terreurniveau van 'substantieel' naar 'ernstig'.

Bij de terroristische aanslag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen vielen vier dodelijke slachtoffers. 22 mensen raakten gewond. Op zes plaatsen in de stad werden schoten gelost. De schutter werd doodgeschoten door de politie. Via haar propagandakanaal Amaq eist IS de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De groep verwijst naar de dader als een 'soldaat van het Kalifaat'.

In het Verenigd Koninkrijk werd eerder vandaag het terreurniveau verhoogd van 'substantieel' naar 'ernstig'. Dat betekent dat een aanslag 'heel waarschijnlijk' is. 'Dit is een voorzorgsmaatregel', zegt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel. Ze zegt dat de beslissing niet gebaseerd is op een specifieke bedreiging. 'De mensen moeten waakzaam blijven en verdachte activiteiten melden aan de politie.' De terreurdreiging zit nu op het op een na hoogste niveau, alleen 'kritiek' is nog ernstiger.

In België blijft het dreigingsniveau voorlopig op twee. Dat betekent dat een dreiging 'weinig waarschijnlijk' is. Volgens het OCAD, het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, is er geen reden om het dreigingsniveau aan te passen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud