Advertentie

IS eist aanslag Manchester op

Inwoners van Manchester reageerden geschokt op de terreuraanslag en legden bloemen neer aan de concertzaal. ©AFP

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag in Manchester opgeëist. Daarbij vielen 22 doden en meer dan 50 gewonden.

IS eiste de verantwoordelijkheid op via haar eigen propagandakanaal Amaq. Een van haar 'soldaten van het Kalifaat' heeft de aanslag uitgevoerd, luidt het, 'bij een bijeenkomst van kruisvaarders in Manchester'. Er wordt opvallend genoeg niet over een zelfmoordaanslag gesproken.

Over de precieze achtergrond van de dader wordt geen uitleg gegeven. De term 'soldaat van het Kalifaat' maakt niet duidelijk of de dader door de terreurgroep werd aangestuurd, dan wel of hij zich liet inspireren door een oproep van IS.

Traditiegetrouw dreigt IS in de mededeling ook met nieuwe aanslagen.

Dader geïdentificeerd

Volgens de politie liet één man explosieven ontploffen bij de terreuraanslag. Dinsdagavond werd die geïdentificeerd als de 22-jarige Salman Abedi.

De Britse premier Theresa May zei dinsdagochtend dat het nog onduidelijk was of de man alleen handelde of in groep. Ze had het over een 'laffe daad'. De dader wilde volgens de premier 'een maximaal aantal slachtoffers' maken.

Kinderen bij de slachtoffers

He gaat om de grootste terroristische aanslag op Britse bodem sinds de bomaanslagen in Londen in 2005. ©REUTERS

De plaats van de aanslag, de Manchester Arena, is een concertzaal met een capaciteit van 18.000 bezoekers, net buiten het centrum van de stad in het noordwesten van Engeland.

De explosie deed zich voor in het atrium naast de eigenlijke zaal maandagavond rond 22.30 iir plaatselijke tijd op het einde van een concert van Ariana Grande, een Amerikaans popsterretje dat erg populair is bij tieners. Heel wat jonge kinderen woonden het concert bij met hun ouders.

Onder de 22 dodelijke slachtoffers zijn dan ook verschillendekinderen, onder andere twee meisjes van acht en achttien jaar.

59 gewonden liggen nog in het ziekenhuis. Onder hen twaalf kinderen jonger dan 16. Sommigen zijn nog in levensgevaar. Het aantal dodelijke slachtoffers kan nog oplopen.

Campagne stopgezet

De explosie in Manchester kwam er op een moment dat het Verenigd Koninkrijk in verkiezingsmodus zit. Op 8 juni vinden in het land parlementsverkiezingen plaats.

Aftredend Brits premier Theresa May besliste vrijwel onmiddellijk haar campagne voorlopig stop te zetten. 'Onze gedachten gaan naar de slachtoffers en de familie van mensen die getroffen zijn door dit incident', luidde het. Ook andere politici volgden.

Het Verenigd Koninkrijk werd al meermaals getroffen door terreur.

De aanslag in de Manchester Arena is de grootste aanslag op Britse bodem sinds de bomaanslagen in Londen van 2005. Daarbij kwamen 52 mensen om het leven.

Hele wereld leeft mee

Uit de hele wereld stromen reacties van afschuw binnen, ook van de Belgische premier Charles Michel.

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, liet weten solidair te zijn met het Britse volk. Hij schroefde tegelijkertijd de veiligheidsmaatregelen op.

De Chinese president, Xi Jinping, stuurde een rouwtelegram naar de Britse koningin Elizabeth. 'Het Chinese volk staat zij aan zij met het Britse volk op dit moeilijke moment', luidde het.

Ook Ariana Grande zelf is geschokt. 'Gebroken. Vanuit de grond van mijn hart, het spijt me zo. Ik heb geen woorden', tweette de 23-jarige zangeres dinsdagochtend. De rest van haar tournee wordt afgelast. Ze zou normaal zondag in het Sportpaleis in Antwerpen optreden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud