Advertentie
Advertentie

Italiaans voetbal davert op grondvesten

De Italiaanse premier, Matteo Renzi, riep op een grote schoonmaak te houden in de voetbalwereld. ©EPA

Een grote schoonmaak in de Italiaanse voetbalwereld dringt zich op. Dat zegt Matteo Renzi nu Italië in de ban is van een nieuw omkoopschandaal en mogelijk gesjoemel met tv-rechten.

‘Mensen van bedenkelijk allooi hebben het Italiaanse voetbal, op alle niveaus, lang genoeg gedomineerd. Nu is het genoeg geweest.’ Die niet mis te verstane boodschap stuurde de Italiaanse premier, Matteo Renzi, woensdag de wereld in. Hij koppelde er meteen een oproep aan: ‘Laten we grote schoonmaak houden in het Calcio en laten we het voetbal teruggeven aan de gezinnen.’

De uitspraken kwamen er nadat in enkele uren tijd twee onderzoeken naar wanpraktijken in het Italiaanse voetbal aan het licht gekomen waren. Eerst raakte bekend dat de politie op verschillende plaatsen in het land zowat 50 mensen oppakte. Ze verdenkt hen van ‘samenzwering tot het plegen van sportfraude’.

Dirty Soccer

De operatie paste in het onderzoek ‘Dirty Soccer’. De speurders verdenken de arrestanten - voorzitters van voetbalclubs, spelers, trainers, ondernemers - ervan deel uitgemaakt te hebben van een netwerk dat de afgelopen maanden zeker 28 wedstrijden vervalste in de derde klasse en in de hoogste afdeling van het amateurvoetbal.

De bal ging aan het rollen toen speurders, in een ander onderzoek, de telefoon afluisterden van maffioso Pietro Iannazzo. Uit zijn gesprekken konden ze afleiden dat de ‘Ndrangheta, de maffiatak van Calabrië, een aardig centje verdiende door te gokken op ‘geregelde’ voetbalwedstrijden. Het geld om spelers, voorzitters en trainers om te kopen, kwam volgens de onderzoekers van malafide figuren in Servië, Albanië, Slovenië, Rusland en Kazachstan.

De speurders denken niet dat ze het hele netwerk al in kaart gebracht hebben. Ze vermoeden dat de criminele activiteiten zich tot in de Serie B, de tweede klasse, uitstrekten.

Tv-rechten

Terwijl de Italiaanse voetbalfans het nieuws over het zoveelste omkoopschandaal in het Calcio nog aan het verwerken waren, dook al een nieuw schandaal op. Op verzoek van de mededingingsautoriteiten vielen agenten dinsdagavond laat binnen op de kantoren van tv-zenders van mediamagnaten Rupert Murdoch en Silvio Berlusconi: Sky Italia en Mediaset.

De mededingingsautoriteiten verdenken de twee zenders ervan afspraken gemaakt te hebben om de tv-rechten voor het Italiaanse voetbal onder elkaar verdeeld te hebben. De Italiaanse profliga veilde het contract voor de seizoenen 2015-2018 - met een prijskaartje van 1,2 miljard euro - in juni vorig jaar. Sky Italia en Mediaset verdeelden de buit onder elkaar. Maar volgens de mededingingsautoriteiten kregen andere spelers in de markt geen eerlijke kans in het biedproces.

Sky en Mediaset houden vooralnsog hun onschuld staande. Als de mededingingsautoriteiten kunnen aantonen dat de zenders in de fout gingen, kunnen ze twee pistes bewandelen: het contract vernietigen of de zenders - maar ook de profliga en het agentschap dat het biedproces begeleidde - boetes opleggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud