Italiaanse begrotingswaakhond geeft regeringsplannen onvoldoende

De Italiaanse minister van Financiën, Giovanni Tria, trok woensdag opnieuw naar het parlement om de begrotingsplannen van de regering te verdedigen. ©EPA

De begrotingswaakhond weigert de meerjarenbegroting van de populistische regering te bekrachtigen omdat de groeiprognoses 'veel te optimistisch zijn'. Maar Rome zet de hakken in het zand en blijft bij zijn plannen.

De begrotingsplannen van de Italiaanse regering blijven de gemoederen beroeren. Voor de tweede dag op rij haastte de Italiaanse minister van Financiën, Giovanni Tria, zich woensdag naar het parlement om het budgettaire werk van de uiterst rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging te verdedigen.

De partijloze econoom zag zich genoodzaakt een extra woordje uitleg te geven aan de parlementsleden nadat de Italiaanse begrotingswaakhond (UPB) de meerjarenbegroting dinsdagavond een onvoldoende gegeven had.

Financiële turbulentie

Het Ufficio parlamentare di bilancio (UPB) weigerde de regeringsplannen te bekrachtigen omdat de prognoses voor de economische groei 'veel te optimistisch zijn'. 'Door de zwakke conjunctuur en de financiële turbulentie is het risico groot dat de groei een pak lager uitvalt', luidde het. De regering in Rome gaat voor 2019 uit van een groei met 1,5 procent, 1,6 procent in 2020 en 1,4 procent in 2021. 

15 miljard
Besparingen en extra inkomsten
De begroting 2019 bevat voor 6,9 miljard euro aan besparingen en 8,1 miljard euro aan extra inkomsten. Daartegenover staat 37 miljard euro aan extra uitgaven.

Het negatieve oordeel van de UPB volgde op slechte beoordelingen door de Italiaanse centrale bank en het rekenhof. Ook het Internationaal Monetair Fonds uitte dinsdag zijn twijfels over het Italiaanse cijferwerk.

'Significante afwijking'

Sinds de Italiaanse regering eind september bekendmaakte van plan te zijn het tekort op de begroting volgend jaar te laten oplopen tot 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp), loopt ze in het vizier van de Europese Commissie en de financiële markten.

Brussel liet begin deze maand weten 'erg bezorgd te zijn over de significante afwijking' van het uitgestippelde begrotingspad. De kans bestaat dat Europa de begroting in haar huidige vorm een onvoldoende geeft.

Ook de financiële markten verhoogden de voorbije weken de druk op de Vijfsterrenbeweging en de Lega om hun plannen bij te sturen. Ze stuurden de rente op tienjarige obligaties en de spread, het renteverschil met Duitsland, fiks hoger.

Hakken in het zand

Maar de ploeg in Rome bezwijkt vooralsnog niet onder de druk van buitenaf. Integendeel, ze zet de hakken meer dan ooit in het zand. 'Moet ik mijn beleid - mijn deal met de Italianen - wijzigen op basis van wat enkele speculanten 's morgens beslissen? Nee', stelde Lega-leider Matteo Salvini woensdag in een gesprek met tv-zender Rai.

Ik ga de Italianen niet verraden door de begroting aan te passen.
Luigi Di Maio
Italiaanse vicepremier en leider van de Vijfsterrenbeweging

Zijn collega van de Vijfsterrenbeweging, Luigi Di Maio, liet zich in gelijkaardige bewoordingen uit. 'Ik ga de Italianen niet verraden door de begroting aan te passen', luidde het.

In een poging de financiële markten te sussen gaf Tria in het parlement meer details vrij. 'Het UPB baseert zich op verouderde data. De begroting 2019 bevat voor 6,9 miljard euro besparingen en voor 8,1 miljard euro extra inkomsten', stelde hij.

Daartegenover staan 37 miljard euro extra uitgaven. Rome maakt zich sterk dat de economie een fikse duw in de rug krijgt omdat ze het geld volgend jaar gaat laten rollen.

Het rendement op tienjarig Italiaans staatspapier stijgt met 5 basispunten naar 3,53 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect