Italiaanse EU-commissaris voor Begroting krijgt voordeel van de twijfel

De Italiaanse ex-premier Paolo Gentiloni wordt de nieuwe Europese commissaris voor Begroting. ©EPA

De voorbije jaren stonden Zuid-Europese landen onder Europese druk voor hun begrotingswerk. Die druk verschuift nu naar het rijkere Noord-Europa, met Paolo Gentiloni als menner.

De nieuwe voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, koos de Italiaanse ex-premier Paolo Gentiloni als haar commissaris voor Begroting en Fiscaliteit de komende vijf jaar. Gentiloni is voorgedragen door de nieuwe Italiaanse regering van de Vijfsterrenbeweging (M5S) en zijn sociaaldemocratische PD. Maar dat net een Italiaan die opdracht kreeg, deed veel wenkbrouwen fronsen. Italië heeft na Griekenland de hoogste schuld in de eurozone.

Vorige Italiaanse regeringen kwamen de voorbije jaren steevast in de problemen omdat ze onvoldoende begrotingsijver aan de dag legden. De vorige regering zocht zelfs regelrecht de clash met Brussel op. Ze diende een ontwerpbegroting in die flagrant inging tegen alle bestaande afspraken met Brussel en kleurde in het voorjaar opnieuw buiten de al fel opgeschoven lijntjes.

De nieuwe regering wil het begrotingstekort volgend jaar beperken tot 2,2 procent van het bruto binnenlands product, nog altijd iets hoger dan de door Europa opgelegde marges. Maar de nieuwe pro-Europese coalitie wil daarbij gebruikmaken van de flexibiliteit die de Europese regels bieden om de slabakkende groei te ondersteunen. Vrij vertaald: Italië wil kunnen investeren om de economie opnieuw in beweging te krijgen.

Voordeel van de twijfel

Op zijn hoorzitting donderdag in het Europees Parlement was de belangrijkste vraag dan ook of hij voor Italië zou rijden in de begrotingsdiscussie. ‘Ik wil daarover glashelder zijn. De vertegenwoordiger van één regering in de Commissie ben ik niet en ik zal het nooit zijn’, beklemtoonde Gentiloni. Hij belooft de ontwerpbegrotingen van de eurolanden, die midden deze maand binnen moeten zijn bij de Europese Commissie ‘op dezelfde manier te bekijken als de andere, met dezelfde bereidheid tot dialoog en hetzelfde sérieux wat betreft de regels’.

Ik wil glashelder zijn. Ik ben niet de vertegenwoordiger van één regering in de Commissie.
paolo gentiloni
toekomstig europees commissaris voor begroting

Hoewel veel van zijn antwoorden vaag bleven, krijgt Gentiloni van het Europees Parlement wel het voordeel van de twijfel. De lijn van de Franse socialist Pierre Moscovici op Financiën wordt dus ook de volgende vijf jaar voortgezet.

Dat fiat bevestigt een trend die ook op vergaderingen speelt van de ministers van Financiën van de eurozone, de eurogroep. Het zuiden van Europa wint aan credibiliteit. Dat geldt niet alleen voor de nieuwe Italiaanse regering, ook de nieuwe Griekse regering maakte op informeel overleg vorige maand in Helsinki indruk met haar economisch programma. Athene mikt, net als Rome, op een flexibeler aanpak met aandacht voor investeringen om de economie zuurstof te geven.

De druk verschuift naar het rijke noorden van Europa. In een Europese economie die afstevent op een nieuwe recessie wordt vooral gekeken naar rijke landen uit het noorden, vooral Duitsland en Nederland. Zij moeten investeren om de economie aan te zwengelen. Diezelfde boodschap klonk al bij de vertrekkende ECB-voorzitter Mario Draghi en zijn opvolgster Christine Lagarde.

Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) wilde weten of Gentiloni iets wil veranderen aan de boekhoudkundige regels voor investeringen die het Europese statistisch bureau hanteert. Eurostat eist dat de kosten van grote investeringen zoals de Antwerpse Oosterweelverbinding opgenomen worden in de begroting van het jaar waarin de uitgaven worden gedaan. Daarom houdt de Vlaamse regering die uitgaven buiten de begroting.

Van Overtveldt ving bot. Gentiloni staat op de onafhankelijkheid van Eurostat. De nieuwe Europese commissaris beklemtoonde overigens ook dat hij een consensus wil zoeken voor een verdere fiscale harmonisering, wat Van Overtveldt gelijkstelde met ‘rijden voor de grote landen’.

Europese way of life

Margaritis Schinas, die verantwoordelijk wordt voor de bescherming van de Europese manier van leven, overleefde zijn hoorzitting dankzij zijn stevige weerwerk. De discussie over de titel zal wel niet uitdoven. Dat bleek uit de agitatie die de titel veroorzaakt. Schinas wordt verantwoordelijk voor migratie en integratie. De koppeling van migratie en de bescherming van de Europese levensstijl zien vooral de groenen en de sociaaldemocraten als
problematisch.

Commissievoorzitster Ursula von der Leyen nam die titel over van haar land- en partijgenoot Manfred Weber, die naast haar job greep. Net daarom wil ze er voorlopig niet aan raken. Het zou haar de steun in haar eigen centrumrechtse fractie in het Europees Parlement kunnen kosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud