Italiaanse jongeren vinden geen werk

Een van de vele betogingen in Rome waarbij jongeren de voorbije maanden protesteerden tegen het besparingsbeleid van hun regering. (foto: AFP) ©AFP

De Italiaanse werkloosheid staat op zijn hoogste peil in meer dan 13 jaar. Net als in de andere Europese probleemlanden scheert vooral de jeugdwerkloosheid hoge toppen.

In november vorig jaar zat 11,1 procent van de beroepsactieve Italianen zonder werk. Dat blijkt uit cijfers van Istat, het Italiaanse Bureau voor de Statistiek. Dat is iets beter dan de analistenverwachting van 11,2 procent, maar wel het hoogste peil in meer dan 13 jaar.

Italië gaat momenteel door zijn vierde recessie sinds 2001. Het is al geleden van het derde kwartaal van 2011 dat de economie in de laars nog groeicijfers liet optekenen. De werkloosheid ligt ook al 10 maanden op rij boven de problematische grens van 10 procent. Volgens de prognoses van de Italiaanse centrale bank komt er wel beterschap in de tweede helft van dit jaar.

Het vertrouwen bij de Italiaan in de straat staat op een erg laag pitje en het ongenoegen over het besparingsbeleid stijgt hand over hand. Bij ondernemers zat het vertrouwen op het einde van het jaar wel licht in de lift. In december stemde het parlement immers in met de begroting voor 2013. Daarmee zette Rome een stap om het tekort terug te dringen tot 3 procent van het bbp, een eis van Europa.

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen eind februari komt Italië opnieuw centraal in de belangstelling te staan. Die stembusgang wordt dan ook een cruciale test voor het land. Grote vraag is of de Italianen geloven in de doeltreffendheid van de ingeslagen weg. Aftredend premier Mario Monti krijgt het wellicht zeer moeilijk om zijn besparingsbeleid verkocht te krijgen, zeker als de werkloosheid maand na maand stijgt.  

Verloren generatie

Vooral de jeugdwerkloosheid stijgt schrikbarend hoog. 37,7 procent van de werkzoekenden tussen 15 en 24 vindt geen betrekking. De cijferaars uit Rome moeten terug naar 1992 om nog vergelijkbare cijfers aan te treffen in de tabellen.

Met die snel stijgende jeugdwerkloosheid lijkt Italië in hetzelfde bedje ziek als probleemlanden Spanje in Griekenland. Daar zit meer dan de helft van de jongeren zonder werk en neemt men stilaan de woorden 'verloren generatie' in de mond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud