Italiaanse 'nestor' zinspeelt op pensioen

De Italiaanse president, Giorgio Napolitano (Foto: Reuters). ©Reuters

De Italiaanse president, Giorgio Napolitano, is niet van plan zijn volledige termijn als staatshoofd van de derde economie van de eurozone uit te doen. De 88-jarige ex-communist zinspeelde tijdens zijn nieuwjaarsspeech op een vervroegd pensioen.

Naar jaarlijkse traditie sprak Giorgio Napolitano zijn landgenoten aan de vooravond van 2014 toe. In een 20 minuten durende speech stak de oud-communist wat somber van wal.

'2013 was een van de zwaarste en meest problematische jaren die Italië sinds de creatie van de republiek meemaakte', klonk het. 'Het nieuwe jaar kan en moet anders worden voor Italië en voor alle mensen die zo zwaar geleden hebben', ging de president voort.

Om aan te tonen hoe zwaar sommige mensen het wel gehad hebben de afgelopen maanden en jaren, citeerde Napolitano uit brieven die hij van landgenoten in problemen ontving.

Groei

Het staatshoofd sprak de hoop uit dat zijn land in 2014 weer met economische groei weet aan te knopen. De derde economie van de eurozone kampte de voorbije twee jaar met de langste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. 

'Ik hoop ook dat ons land er in 2014 weer in slaagt jobs te creëren en scherpzinnige institutionele hervormingen weet door te voeren', voegde hij eraan toe.

Mandaat

Een jaar geleden had de 88-jarige Napolitano nooit gedacht nog een nieuwjaarsspeech te moeten uitspreken. Zijn zevenjarig mandaat als staatshoofd liep in april 2013 immers af.

Maar omdat het land na de parlementsverkiezingen van februari 2013 in zo'n diepe politieke impasse verzeild geraakt was, liet de ex-communist zich alsnog overtuigen om een nieuw mandaat als president te aanvaarden.

Door Napolitano's doortastende optreden slaagde de centrumlinkse  Enrico Letta er uiteindelijk in de impasse te doorbreken en een regering van centrumlinks en centrumrechts op de been te brengen.

Vaarwater

Maar nu Italië weer in wat rustiger politiek vaarwater is beland, lijkt Napolitano stilaan aan een vervroegde pensionering te denken.

'Ik zal president blijven zolang nodig en mogelijk is voor het land en de instellingen en zolang ik daarvoor de kracht heb. Tot dan en geen dag langer. En die dag zal niet zo lang meer op zich laten wachten', klonk het in de nieuwjaarsspeech.

Ondanks zijn hoge leeftijd wordt Napolitano in zijn land wel eens lachend als 'meest beloftevolle politicus' bestempeld. Maar weinig politici in Italië genieten meer respect bij collega's en bij de bevolking.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud