Italiaanse oud-premier Renzi lanceert nieuwe partij

De Italiaanse oud-premier Matteo Renzi. ©AFP

Het vertrek van Matteo Renzi uit de Democratische Partij kan de prille regering-Conte II uit balans brengen.

De voormalige Italiaanse premier Matteo Renzi stapt uit de Democratische Partij (PD), die sinds kort in de regering zit. De oud-premier laat in een gesprek met de krant La Repubblica weten dat hij deze week nog een nieuwe partij opricht. Die zou zich in het politieke centrum situeren.

'Ik heb besloten de PD te verlaten en samen met anderen een nieuw huis op te richten dat op een andere manier aan politiek doet', schreef hij op Facebook. 'Na zeven jaar op elkaar te schieten wil ik dat onze waarden, onze ideeën en onze dromen niet langer het onderwerp zijn van dagelijkse interne ruzies.'

PD-leider Nicola Zingaretti noemde de beslissing op Twitter 'spijtig' en 'een fout'. 'Laat ons nu nadenken over de toekomst van de Italianen, werk, milieu, bedrijven, scholen en investeringen', schreef hij.

Renzi drukte de Italiaanse premier Giuseppe Conte op het hart dat zijn partij de regering blijft steunen. 'Een nieuwe partij is goed voor iedereen. De regering krijgt zo juist nog meer steun', zei hij.

Verwacht wordt dat zo'n 30 parlementariërs van de PD Renzi volgen. Dat kan een bedreiging vormen voor de prille regering-Conte II, die begin september uit de startblokken schoot. Gevreesd wordt dat het vertrek van Renzi de relatieve rust die sindsdien in de Italiaanse politiek heerst zal verstoren.

Aartsvijanden

De voormalige aartsvijanden PD en de Vijfsterrenbeweging (M5S) vonden elkaar eind augustus in een poging de Lega van Matteo Salvini buitenspel te zetten. De extreemrechtse partij stapte begin vorige maand na meer dan een jaar regeren uit de coalitie met de M5S om vervroegde verkiezingen uit te lokken.

Salvini, de echte sterke man van de regering, hoopte zijn populariteit te verzilveren, maar beet zijn tanden stuk op Conte. De partijloze premier wou niet wijken en gaf de M5S de tijd om een alternatieve coalitie te vormen. Die kwam er uiteindelijk, onder meer dankzij de input van Renzi.

Renzi was van 2014 tot 2016 premier van een centrumlinkse regering. Sinds zijn aftreden botste hij regelmatig met de steeds dominantere linkervleugel van de partij, die afstamt van de Italiaanse communistische partij. Er circuleerden al langer geruchten dat hij zou vertrekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud