nieuwsanalyse

Italiaanse premier Conte krijgt vertrouwen kamer

De Italiaanse premier Giuseppe Conte wacht dinsdag nog een moeilijke stemming in de senaat om zijn regering overeind te houden. ©AFP

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft maandagavond het vertrouwen gekregen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Daarmee is zijn coalitie nog niet uit de gevarenzone, want dinsdag volgt een cruciale stemming in de Senaat.

Terwijl in de meeste Europese landen de debatten dezer dagen gedomineerd worden door de strijd tegen het coronavirus, is Italië in de ban van een potje politieke poker. De inzet: het lot van premier Giuseppe Conte en zijn centrumlinkse regering.

Oud-premier Matteo Renzi voerde afgelopen woensdag de openingszet uit. Na maandenlange dreigementen trok hij de twee ministers van zijn kleine centrumpartij, Italia Viva, terug uit de coalitie met de Vijfsterrenbeweging en de centrumlinkse Democratische Partij (PD).

De Florentijn verweet Conte te veel soloslim te spelen in de coronacrisis. Daarnaast klaagde hij dat de premier het geld uit het Europees herstelfonds om electorale redenen wilde gebruiken voor fiscale cadeautjes in plaats van het te pompen in duurzame investeringen en hervormingen. En ten slotte eiste hij dat de derde economie van de eurozone bij het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) naar steun zou hengelen om de gezondheidszorg een miljardeninjectie te kunnen geven.

Charmeoperatie

Renzi's demarche stortte het land in een politieke crisis. In de kamer van volksvertegenwoordigers hebben de Vijfsterrenbeweging en de PD weliswaar een meerderheid, maar zonder de steun van de 18 verkozenen van Italia Viva glipt die hen in de senaat door de handen. Dat is verre van een ideaal scenario om stabiel te kunnen besturen in volle coronastorm en te midden van de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.

Dus gingen Conte en de overgebleven regeringspartijen de afgelopen dagen op zoek naar steun bij andere gematigde partijen in het parlement. Maandagavond kreeg de regering alvast het vertrouwen in de kamer. Conte haalde er een volstrekte meerderheid van 321 ja-stemmen tegen 259 nee-stemmen en 27 onthoudingen.

321
Ja-stemmen
In de kamer van volksvertegenwoordigers kreeg premier Giuseppe Conte maandagavond het vertrouwen van 321 parlementsleden. 259 stemden tegen en 26 andere onthielden zich.

Conte had de cruciale tweedaagse maandagmiddag afgetrapt met een speech in de kamer waarin hij expliciet hengelde naar de steun van centrumpolitici, pro-Europese verkozenen en leden van Italia Viva die het niet eens zijn met Renzi's manoeuvres.

'Ook deze keer is het mogelijk om onder de parlementaire fracties voldoende steun te vinden voor een deal die ons land opnieuw lanceert. We werken aan een regering waarin iedereen die het goed meent met Italië welkom is', stelde hij. Egoïsme of eigenbelang zijn op dit moment volgens hem uit den boze.

Drie prioriteiten

De premier wil de komende tijd werk maken van de besteding van de ruim 220 miljard euro uit het Europese herstelfonds, de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus en maatregelen om de impact van de pandemie voor gezinnen en bedrijven te verzachten. Voorts stuurt hij aan op een electorale hervorming 'die tegelijkertijd pluralisme en politieke stabiliteit garandeert'.

De Italiaanse ex-premier Matteo Renzi stortte zijn land in een regeringscrisis. ©EPA

In een poging parlementsleden van andere partijen te overtuigen de regering-Conte het vertrouwen te schenken zouden luitenanten van de premier de afgelopen dagen gewaarschuwd hebben voor het risico van vervroegde verkiezingen. Heel wat verkozenen dreigen hun zitje kwijt te spelen door een afslanking van het parlement. Volgens de peilingen draait een stembusslag bovendien uit op een triomf voor de uiterst rechtse partijen Lega en Fratelli d'Italia.

Vervroegde verkiezingen zouden in volle coronacrisis ook op groot onbegrip stuiten bij de bevolking, gaf de entourage van Conte aan. 'En het kan de internationale geloofwaardigheid van Italië aantasten en tot onrust leiden op de financiële markten.'

De premier wees maandagmiddag in de kamer zelf ook nog eens op de risico's. 'Deze crisis heeft in volle coronacrisis tot ontzetting geleid bij de bevolking. Lo spread, het renteverschil met Duitsland, is al gestegen. Erger nog, de huidige crisis trok al de aandacht van internationale media en buitenlandse regeringen.' Italië verdient volgens hem een 'samenhangende regering'. 'Laten we de bladzijde dus omslaan.'

Senaat

Nadat hij de horde in de kamer heeft genomen, wacht Conte dinsdag een spannende stemming in de senaat. Weet hij daar een volstrekte meerderheid achter zich te krijgen? Of haalt hij een relatieve meerderheid door een onthouding van de 18 senatoren van Italia Viva?

In dat laatste scenario kan de regering dan wel voorlopig aanblijven, maar comfortabel besturen is dan onmogelijk. Voor elk wetsontwerp moet Conte dan op zoek naar een ad-hocmeerderheid in het parlement.

Dat vooruitzicht ziet president Sergio Mattarella naar verluidt allerminst zitten. Hij spoorde Conte de afgelopen dagen aan snel met een oplossing voor de regeringscrisis te komen. Wil de academicus premier blijven, dan moet hij de president bewijzen dat hij een stabiele meerderheid heeft.

Draghi

Vindt Conte die niet, dan kan hij het ontslag van zijn regering aanbieden aan de president. Die kan de partijloze politicus belasten met een nieuwe formatieopdracht. Op die piste hoopt Renzi alvast. Als Conte bereid is mee te gaan in zijn eisen, wil hij diens regering aan een nieuwe meerderheid helpen. Maar de Vijfsterrenbeweging en de PD wijzen dat scenario resoluut af na het 'verraad' van de Florentijn.

President Mattarella kan ook aansturen op een regering onder leiding van een technocraat.

Mattarella kan ook aansturen op een regering onder leiding van een technocraat. De afgelopen dagen circuleerde her en der al de naam van Mario Draghi, de ex-voorzitter van de Europese Centrale Bank, als redder in nood. Maar voor de president aan zet komt in het potje politieke poker, moeten eerst de parlementsleden in hun kaarten laten kijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud