Advertentie
Advertentie

Italiaanse premier dreigt met ontslag

De Italiaanse premier Giuseppe Conte. ©Photo News

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft de twee regeringspartijen een ultimatum gesteld. Als de Lega en de Vijfsterrenbeweging hun gekibbel niet stoppen, levert hij zijn mandaat in en komen er nieuwe verkiezingen.

Het geduld van de Italiaanse premier Giuseppe Conte met zijn twee vicepremiers, Matteo Salvini en Luigi Di Maio, is op. De voormalige academicus heeft het helemaal gehad met het voortdurende gekibbel tussen de leiders van de Lega en de Vijfsterrenbeweging.

Dat maakte hij hen maandagavond, tijdens een persconferentie, ook duidelijk. 'Ik blijf bereid vastberaden naar verandering te streven in dit land. Maar ik kan die taak niet alleen volbrengen’, klonk het. Hij stelde de twee regeringspartijen dan ook een ultimatum: stop het gehakketak en werk mee aan de uitvoering van het regeerakkoord of maak je op voor nieuwe verkiezingen.

Conte kwam een jaar geleden ietwat verrassend aan het hoofd te staan van de populistische coalitie. De afgelopen twaalf maanden ging flink wat van zijn energie naar het bemiddelen tussen Salvini en Di Maio. 

Europese verkiezingen

Die kibbelen dan ook al maanden over verschillende thema's, zoals migratie, de toekenning van meer autonomie aan de regio's, de hogesnelheidslijn tussen Turijn en Lyon en een fiscale hervorming.

De Italiaanse regeringspartijen kibbelen al maanden over verschillende thema's, zoals migratie, de toekenning van meer autonomie aan de regio's, de hogesnelheidslijn tussen Turijn en Lyon en een fiscale hervorming.

De Europese verkiezingsrace verbeterde de sfeer niet. Die verkiezingen draaiden uit op een grote zege voor de Lega. De uiterst rechtse partij haalde ruim 34 procent van de stemmen terwijl de anti-establishmentpartij bleef steken op zo'n 17 procent. Bij de nationale stembusslag van maart 2018 waren de krachtsverhoudingen nog omgekeerd.

Kruistocht tegen Europa

Salvini interpreteerde de sterke score van de Lega als een steunbetuiging om zijn kruistocht tegen het Europese establishment voort te zetten. Vorige week haalde hij enkele keren uit naar de 'verouderde, achterhaalde Europese begrotingsregels'.

Niet alleen het begrotingstekort van de derde economie van de eurozone dreigt hoger uit te vallen dan beloofd. Ook de staatsschuld neemt alleen maar toe.

Hij liet doorschemeren van plan te zijn de regeringsplannen uit te voeren - en bijvoorbeeld een vlaktaks in te voeren -, ook al betekent dat dat Italië de begrotingsafspraken met de Europese Commissie niet kan nakomen. Niet alleen het begrotingstekort van de derde economie van de eurozone dreigt hoger uit te vallen dan beloofd. Ook de staatsschuld neemt alleen maar toe. 

Daarom kreeg Italië vorige week een brief van de Commissie in de bus met het verzoek te verklaren waarom de overheidsschuld in 2018 toenam en niet daalde. Die brief kan uitmonden in een disciplinaire procedure en een boete.

Inbreukprocedure

Tijdens zijn persconferentie maandagavond riep Conte de regeringspartijen op 'de Europese begrotingsregels te respecteren zolang die niet aangepast zijn'. Hij waarschuwde dat Italië op de financiële markten weer onder vuur zal komen te liggen als Europa een inbreukprocedure begint tegen de derde economie van de eurozone. 'En we hebben het vertrouwen van de financiële markten echt wel nodig want we staan later dit jaar voor een zware begrotingsoefening', klonk het.


Een reactie van Salvini bleef niet lang uit. 'Wij staan klaar, wij willen voort besturen. We hebben geen tijd meer te verliezen', tweette de Lega-leider na de oproep van Conte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud