Italiaanse president stuurt verkenner het veld in

De Italiaanse president, Sergio Mattarella, stuurt een verkenner het veld in om de politieke impasse in het land te doorbreken. ©EPA

De voorzitster van de Italiaanse senaat, Maria Elisabetta Alberti Casellati, moet tegen vrijdag nagaan of een regering van centrumrechts met de Vijfsterrenbeweging mogelijk is.

De Italiaanse president, Sergio Mattarella, zet zijn zoektocht naar een nieuwe regering voort. Na twee consultatierondes kwam hij eind vorige week tot de conclusie dat de formatie muurvast zit.

Daarom riep hij woensdag de hulp in van Maria Elisabetta Alberti Casellati. Mattarella vroeg de vertrouwelinge van ex-premier Silvio Berlusconi na te gaan of een huwelijk tussen de twee winnaars van de verkiezingen van 4 maart een optie is.

Premierschap

'President Mattarella heeft mevrouw Casellati gevraagd na te gaan of het centrumrechtse blok, bestaande uit de Lega, Forza Italia en Fratelli d'Italia, en de Vijfsterrenbeweging een parlementaire meerderheid kunnen leveren en of de twee kampen gezamenlijk een kandidaat-premier naar voren kunnen schuiven', luidde het in een mededeling van het presidentiële paleis.

Ik heb mevrouw Casellati gevraagd na te gaan of het centrumrechtse blok, bestaande uit de Lega, Forza Italia en Fratelli d'Italia, en de Vijfsterrenbeweging een parlementaire meerderheid kunnen leveren en of de twee kampen gezamenlijk een kandidaat-premier naar voren kunnen schuiven.
Sergio Mattarella
Italiaanse president

Zowel de Lega als de Vijfsterrenbeweging aast op het premierschap. Matteo Salvini, de leider van de antimigratiepartij Lega, meent aanspraak te kunnen maken op die job omdat zijn centrumrechtse blok als sterkste alliantie uit de stembusslag kwam.

Maar Luigi di Maio, het kopstuk van de Vijfsterrenbeweging, vindt dat die functie hem toekomt omdat zijn anti-establishmentpartij de verkiezingsrace als grootste partij beëindigde.

Informele gesprekken

'Ik ga zeer binnenkort contact opnemen met de leiders van de verschillende partijen', meldde de 71-jarige Casellati, een Forza Italia-militante van het eerste uur, woensdag. De gesprekken zullen op een informelere manier verlopen dan het overleg met president Mattarella, klonk het nog.

Berlusconi's Forza Italia is de incarnatie van alle slechte dingen die de oude politieke klasse kenmerken.
Luigi di Maio
Leider Vijfsterrenbeweging

Di Maio en Salvini zijn bereid samen te regeren. Maar de leider van de Vijfsterrenbeweging eist dat de Lega eerst haar alliantie met Berlusconi opblaast. 'Zijn Forza Italia is immers de incarnatie van alle slechte dingen die de oude politieke klasse kenmerken', luidt het.

Salvini weigert vooralsnog de banden met Berlusconi door te knippen. Zonder de troepen van de ex-premier is de Lega immers bijna de helft kleiner dan de Vijfsterrenbeweging. Ook Berlusconi weigert een stap opzij te doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud