Italiaanse rente opnieuw de hoogte in

De Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria. ©EPA

Nervositeit over de onbetaalbare plannen van de Italiaanse regering duwt de Italiaanse rente op de financiële markten naar een nieuw record sinds 2014.

Voor het eerst sinds 2014 noteert de Italiaanse rente op tienjarige staatsobligaties dinsdag boven 3,6 procent. In de loop van de dag ging ze zelfs even boven 3,7 procent. De spread met de Duitse Bund steeg rond de middag boven 310 punten, het hoogste peil sinds juni 2013.

De verkoopgolf begon te rollen tijdens een toespraak van de Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria, die ironisch genoeg net tot kalmte opriep. Hij zit dan ook middenin het conflict tussen de hardliners in zijn regering en de zorgen over de Italiaanse financiële problemen elders in de eurozone.

Rome zit op ramkoers met de Europese Commissie omdat het voor volgend jaar een begroting wil opmaken met uitgaven die het niet kan betalen. De regering is van plan een basisinkomen in te voeren voor armen, de belastingen te verlagen en de pensioenleeftijd naar beneden te halen. Daardoor is de regering van plan 2,4 procent van het bruto binnenlands product uit te geven die ze niet heeft.

Vijanden van Europa

Dat geplande gat in de begroting - veel hoger dan dat in 2017 - leidde al tot kritiek van de Europese Commissie, die wijst op de onbetaalbaarheid ervan. De extreemrechtse Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini noemde 'de bureaucraten in Brussel' daarop maandag 'de vijanden van Europa'.

Tria probeert beide kampen te verzoenen. 'Een constructieve dialoog met de Europese Commissie zal nu starten', zei hij dinsdag in het parlement, 'waarbij wordt gekeken naar de redelijke inhoud van het budget.' Omdat er geruchten zijn dat de Italiaanse regering bereid is de spread met de Duitse Bund te laten oplopen tot 400 punten, vroeg voormalig minister van Volksgezondheid Beatrice Lorenzin dinsdag aan Tria wat de 'limiet' van de regering is.

Geen besmetting

Het lijkt erop dat Italië er tot nader order alleen voor staat om de financiële problemen het hoofd te bieden. Elders in de eurozone stijgt de rente namelijk niet. Tekenend is dat de spread tussen de Italiaanse en de Spaanse rente dinsdag steeg tot op het hoogste peil sinds midden jaren negentig. In de eurocrisis van 2010 was het net de 'besmetting' naar andere landen die van een Grieks probleem een Europees probleem maakte en uiteindelijk de Europese Centrale Bank dwong om in te grijpen. Die besmetting doet zich nu niet voor.

Kwetsbaar

Jyrki Katainen, een van de vicevoorzitters van de Europese Commissie, omschreef de Italiaanse economie dinsdagmiddag als 'zeer kwetsbaar'. Hij zei dat de onderhandelingen tussen Rome en de Commissie over de Italiaanse begroting zeer moeilijk worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud