Italiaanse senaat blokt proces tegen Salvini voorlopig af

Een Italiaanse senaatscommissie stemde dinsdag tegen de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van vicepremier Matteo Salvini. ©REUTERS

De Italiaanse vicepremier riskeert vervolging voor machtsmisbruik en de ontvoering van migranten.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini lijkt te ontsnappen aan vervolging in een migratiekwestie. Een senaatscommissie stemde dinsdag tegen de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van de leider van de radicaal-rechtse Lega.

De zaak gaat terug tot augustus vorig jaar. Toen weigerde Salvini de Diciotti, een schip van de Italiaanse kustwacht dat 177 migranten opgepikt had, te laten aanmeren in een Italiaanse haven.

De minister van Binnenlandse Zaken eiste dat andere Europese lidstaten zich ertoe verbonden te helpen bij de opvang van de opvarenden. Pas nadat hij die toezegging gekregen had, was het schip welkom in Italië.

Machtsmisbruik

Justitie in de Siciliaanse stad Catania was het niet eens met die gang van zaken en opende een onderzoek naar Salvini. Ze wilde de Lega-leider vervolgen voor machtsmisbruik en ontvoering van migranten en eiste de opheffing van zijn immuniteit.

De kwestie leidde de afgelopen dagen tot spanningen in de Vijfsterrenbeweging, de regeringspartner van de Lega.

De kwestie leidde de afgelopen dagen tot spanningen in de Vijfsterrenbeweging, de regeringspartner van de Lega. Principieel is die tegen privileges voor politici. Maandag kantte een meerderheid van de leden zich in een online bevraging toch tegen de vervolging van Salvini.

De vicepremier kan evenwel nog niet helemaal gerust zijn. Ook de rest van de senaat buigt zich nog over de zaak. Dissidentie in de Vijfsterrenbeweging kan hem alsnog voor een rechter doen belanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud