Italiaanse statistici dreigen te staken

Shoppers in het vissersstadje Portofino, gelegen aan de Riviera. Italië moet het volgend jaar mogelijk zonder belangrijke economische data stellen. (Foto Bloomberg)

Europa tast vanaf volgend jaar mogelijk in het duister over de economische prestaties van Italië. De werknemers van het Italiaanse bureau voor de statistiek, Istat, dreigen er immers mee geen economische indicatoren meer te verspreiden vanaf 1 januari 2013. Met de actie willen ze hun ongenoegen uiten over het besparingsbeleid van premier Mario Monti.

De Italiaanse premier, Mario Monti, lijkt het aan de stok te krijgen met de statistische dienst in zijn land. Istat pikt het niet dat de technocratenregering van Monti het budget voor het bureau afroomt.

In het besparingsplan dat de premier eind vorig jaar door het parlement joeg, verloor Istat, gespreid over drie jaar, al 29 miljoen euro werkingsmiddelen.

In het bezuinigingspakket dat de ploeg-Monti eind vorige week in elkaar knutselde, pitst ze nog eens drie miljoen euro van het budget van Istat af. In 2013 zou het statistisch bureau het daardoor met een kleine 150 miljoen euro moeten zien te rooien.

Gevaar

'Die besparingen brengen Istat in gevaar. We moeten het stellen met de helft van het budget van onze Franse collega's en met een derde van de werkingsmiddelen die de statistici in landen in Noord-Europa ter beschikking hebben', zei Enrico Giovanni, de topman van Istat, donderdag in een gesprek met de krant La Repubblica.

Volgens hem wordt de toestand door die besparingen 'onhoudbaar'. 'Jaarlijks publiceren we 300 rapporten met macro-economische gegevens. Dat is 25 procent meer dan twee jaar geleden. Naast die grote documenten geven we ook nog 2.000 kleine rapporten uit', zei Giovanni. Met minder geld en minder mensen valt dat ritme niet aan te houden.

Statistici

Om hun ongenoegen kracht bij te zetten dreigen de statistici ermee vanaf 1 januari 2013 geen gegevens meer te publiceren over inflatie, begrotingstekort, het inkomen van gezinnen en werkloosheidscijfers.

Die data moet Istat op regelmatige tijdstippen verspreiden op verzoek van de Europese Unie. 'Als we die cijfers niet meer bekendmaken, dreigen hoge Europese boetes voor ons land voor elke dag dat we te laat zijn met de publicatie van de data', zei Giovanni. 'Ik denk niet dat de regering en het parlement het zo ver willen laten komen.'

Stroef

De afgelopen weken verliep de verstrekking van economische indicatoren door Istat al enkele keren stroef omdat een groep statistici het werk neerlegde. Ze protesteerden tegen het feit dat een promotie van twee jaar geleden nog altijd niet geofficialiseerd is.

De jobonzekerheid onder medewerkers van Istat is groot. Velen hebben tijdelijke contracten. Voor hun werkgever is het erg gemakkelijk hen de laan uit te sturen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud