Advertentie

Italiaanse vicepremier Salvini dreigt met ontslag

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini dreigt de regering te laten vallen als hij geen belastingverlaging van op zijn minst 10 miljard euro krijgt. ©REUTERS

De leider van de uiterst rechtse Lega trekt de stekker uit de regering als die niet snel groen licht geeft aan een belastingverlaging van op zijn minst 10 miljard euro.

Nog voor de onderhandelingen met Europa over de Italiaanse begroting echt op stoom gekomen zijn, heeft de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini de inzet al gevoelig verhoogd. Hij dreigt nieuwe verkiezingen uit te lokken in zijn land als de regering in Rome geen ambitieuze belastinghervorming kan doorvoeren.

'Italië heeft nood aan een forse belastinghervorming. Het is mijn taak erop toe te zien dat die er komt. Als dat niet lukt, neem ik afscheid en vertrek ik', stelde hij in een gesprek met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Hij plakte ook een concreet cijfer op zijn belastingplannen. 'Je kan moeilijk van een flinke belastingverlaging spreken als daar niet op zijn minst een prijskaartje van 10 miljard euro aan hangt.'

Staatsschuld

De verlaging van de fiscale druk en de invoering van een vlaktaks waren een belangrijk strijdpunt van de Lega tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen van maart 2018. Maar die maatregelen dreigen het tekort op de Italiaanse begroting en de staatsschuld op te drijven.

Italië heeft nood aan een forse belastinghervorming. Het is mijn taak erop toe te zien dat die er komt. Als dat niet lukt, neem ik afscheid en vertrek ik.
Matteo Salvini
Italiaanse vicepremier

Italië was eind vorig jaar al eens weken in een begrotingsclash verwikkeld met Europa omdat de coalitie van de Lega en de links-populistische Vijfsterrenbeweging de afspraken van haar centrumlinkse voorganger met Europa weigerde na te komen. 

Uiteindelijk viel midden december een compromis uit de bus. Rome stemde ermee in de invoering van enkele geplande maatregelen uit te stellen zodat het begrotingstekort dit jaar iets minder hoog uitvalt.

Alarmbellen

Door de zwakker dan verwachte prestaties van de Italiaanse economie lijkt de ploeg van premier Giuseppe Conte de engagementen toch niet te kunnen nakomen. Bovendien dikt de schuldenberg genadeloos aan.

Die ontwikkelingen doen alarmbellen afgaan in Brussel. De Europese Commissie dreigt ermee disciplinaire maatregelen te nemen tegen de derde economie van de eurozone.

Verkiezingskoorts

Hoewel premier Conte Europa de afgelopen weken meermaals verzekerde dat zijn land de Europese begrotingsregels zal naleven, blijft Salvini druk op de ketel zetten. De vicepremier voelt zich gesterkt door de uitslagen van de Europese en een reeks lokale verkiezingen.

10 miljard euro
Belastingverlaging
Salvini aast op een belastingverlaging van op zijn minst 10 miljard euro.

Die eindigden in een triomf voor zijn Lega. Zowat een derde van de Italiaanse kiezers kan het eurosceptische discours van Salvini wel smaken. Peilingen geven aan dat nieuwe nationale verkiezingen ook uitdraaien op een grote zege voor Salvini en co. 

Europa kan verkiezingskoorts in een van zijn grootste lidstaten missen als kiespijn op een moment dat de brexitsaga voortkabbelt en de puzzel rond de topjobs gelegd moet worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud