Advertentie

Italië aanvaardt schoonmoeder

Silvio Berlusconi (links) gisteren op de G20-top in Cannes. Op de voorgrond Dilma Rousseff, president van Brazilië. ©Reuters

Europa wil het geloofwaardigheidprobleem van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi te lijf gaan door het land onder toezicht van het Internationaal Monetair Fonds te plaatsen. Berlusconi heeft officieel dat schoonmoeder-toezicht aanvaard. In Griekenland is het referendum officieel van de baan.

Van onze verslaggever op de G20-top in Cannes.

Omdat Italië niet onder een bestaand IMF-programma zit, moest Berlusconi expliciet om die controle vragen bij het IMF. Dat zou de Italiaanse premier ondertussen hebben gedaan. Dat vernam de redactie van Europese bronnen.

Italië moet voortaan elk kwartaal verslag uitbrengen bij het Internationaal Monetair Fonds over de vorderingen inzake saneringen, hervormingen en de economische situatie van het land.

Vizier

De euroleiders tobben al lang over Italië. Het land zit al maanden in het vizier van beleggers, heeft een grote schuldenberg, slechte groeivooruitzichten én met eerste minister Berlusconi allesbehalve een geloofwaardig uithangbord.

En dus moet er actie worden ondernomen. Europa stelde voor om het IMF toezicht te laten houden op de hervormingen en saneringen die Berlusconi noodgedwongen moet doorvoeren. Dat moet het probleem-Berlusconi neutraliseren en Italië aantrekkelijker maken voor grote beleggers. 'Want Italië zou best geloofwaardig kunnen zijn. Er zijn nog landen die met een hoge schuldenlast uit een deflatoir scenario geraakt zijn', luidt het in Europa.

Griekenland

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos heeft officieel heeft gemeld aan de topfiguren van de eurozone en aan zijn Duitse ambtsgenoot dat Griekenland geen volksraadpleging zal houden over het Griekse reddingsplan.

In een mededeling bevestigde Venizelos aan de leider van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, de eurocommissaris voor Economie Olli Rehn en zijn Duitse ambtsgenoot Wolfgang Schäuble wat de Griekse premier Papandreou donderdag al aangaf.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud