Advertentie

Italië broedt op 'bad bank'

De Italiaanse minister van Economie en Financiën, Pier Carlo Padoan. ©Bloomberg

De Italiaanse regering speelt met het plan een 'bad bank' uit de grond te stampen. 'Zo'n bad bank kan helpen de Italiaanse banksector weer gezond te maken', zegt de Italiaanse minister van Economie en Financiën, Pier Carlo Padoan.

De Italiaanse banksector kampt met behoorlijk wat problemen. Dat bleek in het najaar van 2014 nog eens uit de Europese stresstests. In het klasje slechte leerlingen na die 'gezondheidscontrole' in de Europese banksector bleken heel wat Italiaanse financiële instellingen te zitten.

Verschillende banken in de derde economie van de eurozone kwamen in slechte papieren te zitten door het grote aantal toxische kredieten die ze torsen. Die verplichten hen heel wat geld opzij te zetten om verwachte verliezen te compenseren.

Eind vorig jaar bleek dat de zogenaamde 'sofferenze' van de Italiaanse banken - leningen die wellicht nooit afgelost worden - in november stegen tot een bedrag van 181 miljard euro. Dat is twee keer zo hoog als in 2010.

Instrumenten

De Italiaanse regering lijkt niet langer van plan te blijven toekijken hoe het probleem steeds groter wordt. 'We bekijken hoe we het probleem kunnen aanpakken', zei de Italiaanse minister van Economie en Financiën, Pier Carlo Padoan, in een gesprek met de Italiaanse krant La Repubblica.

'We spelen met het plan instrumenten te introduceren die je onder de noemer 'bad bank' zou kunnen catalogeren. Maar zo'n 'bad bank' kan verschillende vormen aannemen', verduidelijkte Padoan.

Meer details wilde de minister niet kwijt. 'Maar voor welke oplossing we uiteindelijk ook opteren, we zullen rekening moeten houden met de Europese regels over staatssteun aan de bedrijfswereld', benadrukte hij.

De afgelopen jaren hebben wel meer landen - waaronder België - de weg gevonden naar een 'bad bank' om de problemen in de nationale banksector op te lossen. De overheid opteert er in dat geval voor risicovolle activa los te weken uit financiële instellingen in moeilijkheden en die activa onder te brengen in zo'n 'bad bank'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud