Italië haalt voor het eerst gratis geld op

©Photo News

Italië beleefde dinsdag een primeur: de schatkist gaf er voor het gratis langlopende schulden uit.

Ooit beslisten investeerders in Italië mee over het lot van regeringen, door de rente naar gevaarlijk hoge niveaus te sturen. Maar dat was tijdens de eurocrisis, een klein decennium geleden en dus een ander tijdperk. Dinsdag beleefde Rome een compleet andere mijlpaal: voor het eerst ooit zal het gratis lenen.

De Italiaanse schatkist veilde dinsdag leningen op drie jaar met een coupon van 0 procent. Hoeveel geld wordt opgehaald, wordt een test voor het land dat ooit als een van de meest risicovolle van de Europese Unie werd beschouwd en daardoor vaak als een zorgenkind voor de euro.

Uiteindelijk haalde de 'Tesoro' vlotjes 3,75 miljard op. Bovendien was de vraag zo stevig dat beleggers vrede namen met een effectief jaarrendement van minus 0,14 procent tot de vervaldag in 2023.

De Italiaanse regering is - naar 's lands normen - vrij stabiel en de Europese Unie heeft een coronaherstelplan.

Dat het Italië ondanks een schuldenberg die precorona meer dan 2.000 miljard euro groot was, lukt gratis te lenen komt door een combinatie van factoren. De Italiaanse regering is - naar 's lands normen - vrij stabiel. Er is Europese steun: de Europese Unie heeft een coronaherstelplan en de Europese Centrale Bank blijft geld pompen in de economie en zal dat naar verwachting blijven doen.

Meer nog: de ECB-stimulus via bulkinkopen van (overheids)schulden wordt waarschijnlijk nog opgedreven omdat de centrale bank steeds duidelijker haar inflatiedoelstelling rateert.

De pandemie heeft in Europa, in schril contrast met de eurocrisis, het taboe over schulden doen sneuvelen. Onlangs riepen zowel hoofdeconoom Philip Lane als Isabel Schnabel, het invloedrijke Duitse lid in de zeskoppige ECB-directie, in toespraken op tot meer begrotingsstimulus.

'In tijden van grote onzekerheid, zoals tijdens deze pandemie, zullen private investeringen het gat niet dichtrijden', stelde Schnabel. 'Begrotingsstimulus is dus onmisbaar om de vraag te stutten en de langetermijnimpact van de crisis te milderen.'

De Italiaanse schatkist leende dinsdag ook geld op zeven en dertig jaar. Op die looptijden moet wél rente worden betaald, al gaat het ook hier om historisch lage bedragen.

Eerder ging de Italiaanse rente al negatief op een looptijd van minder dan een jaar. Maar dat kortlopend papier wordt eerder als kasbeheer gezien dan als uitgifte van schulden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud