Italië in recordrecessie

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft de zware taak zijn land met een gammele regeringsploeg weer op koers te krijgen (foto: EPA) ©EPA

Voor het achtste kwartaal op rij is de Italiaanse economie gekrompen. Die langste recessie sinds W.O. II betonneert de status van Italië als de zieke man van Europa.

In het tweede kwartaal van 2013 kromp de Italiaanse economie andermaal. Het Italiaanse statistische bureau Istat klokte de daling van het bruto binnenlands product (bbp) af op 0,2 procent. Na de meer dramatische krimp in het eerste trimester, met 0,6 procent, blijft de Italiaanse economie zo in de hoek waar de klappen vallen.

Al voor het achtste trimester op rij moet de Italiaanse economie immers een krimp incasseren. Daarmee zet de laars haar slechtste resultaat neer sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Italiaanse bbp ligt ondertussen al de volle 2 procent lager dan een jaar geleden, wat nog eens aantoont hoe ziek de economie is

De krimp doet zich voor in alle sectoren, zowel in de industrie-, de diensten- als de landbouwsector. Eerder op de dag waren alle cijfers bekendgemaakt waaruit bleek dat de Italiaanse industriële productie sterk is teruggevallen ten opzichte van de zomer in 2012, met 2,1 procent om precies te zijn.

De Italianen halen een sprankeltje hoop uit het feit dat de daling minder fors is dan gevreesd. Analisten hadden de krimp vastgepind op 0,4 procent.

8 procent

Maar dat is een schrale troost. Feit is dat Italië de zieke man van Europa is. Terwijl Duitsland en Frankrijk de schade sinds de start van de crisis in 2008 goedgemaakt hebben, zijn de Italianen collectief 8 procent armer dan voor de crisis (zie grafiek).

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud