Italië schaaft begroting bij om miljardenboete te vermijden

©EPA

De Italiaanse regering krimpt haar begroting in, waardoor het tekort daalt tot 2 procent van het bbp. Rome probeert zo een Europese miljardenboete te vermijden.

De Italiaanse regering heeft haar begrotingsplannen voor dit jaar bijgesteld, waardoor het tekort uitkomt op circa 2 procent. Daarmee willen de regeringspartijen Lega en de Vijfsterrenbeweging voorkomen dat er een miljardenboete volgt van de Europese Unie omdat het land de schulden niet weet te beteugelen.

In een eerdere ontwerpbegroting werd nog uitgegaan van een begrotingstekort van 2,4 procent. Dat wordt nu naar verluidt 2,04 procent. Door hogere inkomsten en minder uitgaven denkt Italië het verschil met 7,6 miljard euro te kunnen terugbrengen. Dat geld komt deels van de som geld die Italië had gereserveerd voor sociale programma's van circa 1,5 miljard euro. Daar bleek minder behoefte aan dan aanvankelijk werd gedacht.

De maatregelen doen het structurele tekort van Italië met 0,3 procentpunt dalen, waar eerder werd uitgegaan van een stijging met 0,2 procentpunt. Later deze week beslist Brussel of de Italiaanse maatregelen voldoende zijn om disciplinaire maatregelen tegen het land te voorkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud