Italië sluit al zijn winkels, behalve apotheken en supermarkten

De Italiaanse premier Giuseppe Conte probeert het coronavirus te bevechten. ©EPA

De Italiaanse regering lanceert nog strengere maatregelen in een poging het coronavirus in te dijken. Alleen apotheken en voedingswinkels mogen de deuren nog openen. Alle andere winkels moeten op slot.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde woensdagavond laat in een televisietoespraak aan dat alle Italiaanse winkels de deuren moeten sluiten. Ook cafés en restaurants gaan op slot. Alleen apotheken, voedingswinkels en supermarkten mogen nog openen.

Ook andere bedrijven moeten nieuwe maatregelen nemen. Ze moeten afdelingen die niet strikt noodzakelijk zijn voor de productie sluiten.

Samen zullen we het redden.
Giuseppe Conte
Premier Italië

Met de maatregelen wil de eerste minister de verspreiding van het coronavirus tegen gaan. De ziekte verspreidt zich snel en het aantal doden neemt toe. Woensdag meldde de Italiaanse overheid dat al 827 mensen gestorven zijn. Een dag eerder stond de dodentol op 631. Het aantal besmettingen steeg van 10.149 naar 12.462.

De premier zegt dat het aantal besmettingen nog weken verder zal toenemen. 'Maar samen zullen we het redden.'

Thuis blijven

Met de nieuwe maatregel grijpt Conte nog harder in dan met de maatregelen die hij maandag aankondigde. Toen ging het land al grotendeels op slot.

827
Doden
Woensdag meldde de Italiaanse overheid dat al 827 mensen gestorven zijn. Een dag eerder stond de dodentol op 631.

Sindsdien mogen de 60 miljoen Italianen zich alleen nog verplaatsen als het echt nodig is. Scholen blijven tot 3 april dicht. ‘Ik sta op het punt een decreet te tekenen dat je kan samenvatten met de volgende woorden: ‘ik blijf thuis’’, zei de Italiaanse premier.

Toch mochten winkels nog open blijven. Ook de horeca mocht de deuren openen, al werden restaurant- en café-uitbaters verplicht om 18 uur de deuren te sluiten.

Door de sociale contacten verder te beperken in de hoop nieuwe besmettingen te vermijden hoopt Rome de druk op het gezondheidssysteem wat weg te nemen. Veel ziekenhuizen kampen door de toevloed aan patiënten met een capaciteitsprobleem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud