Italië wil vluchtelingen nu toch aan land laten

De Lifeline zou donderdag 300 tot 400 vluchtelingen opgepikt hebben voor de kust van Libië. ©EPA

Italië lijkt nu toch van plan om 226 vluchtelingen op te nemen van een reddingsschip dat de toegang tot Italiaanse havens was ontzegd. Maar het schip zou wel aan de ketting worden gelegd.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en leider van de extreemrechtse Lega, Matteo Salvini, had het schip dat onder Nederlandse vlag vaart eerder vandaag gezegd dat het niet welkom was in Italië.

'220 migranten verdronken in voorbije dagen'

Volgens overlevenden hebben ongeveer 220 migranten de afgelopen dagen het leven gelaten tijdens een poging om de Middellandse Zee naar Europa over te steken. De dodentol sinds het begin van het jaar staat daarmee op meer dan duizend, zegt het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties UNHCR.

Op 19 juni kapseisde een boot met een honderdtal vluchtelingen voor de Libische kust. Slechts vijf mensen overleefden de tragedie. Dezelfde dag zonk een rubberboot met zowat 130 opvarenden. Daar zouden 70 mensen verdronken zijn.

Op 20 juni zouden volgens overlevenden van een ander vaartuig nog eens 50 mensen zijn omgekomen.

'Jullie hebben niet geluisterd naar de Italiaanse en Libische kustwacht? Goed, ga met die lading mensen maar naar Nederland, maak je tocht maar een beetje groter', stelde de Italiaanse vicepremier in een videoboodschap op Facebook. Eerder deze maand had Salvini al eens geweigerd om het vluchtelingenschip Aquarius te laten aanmeren in een Italiaanse haven.

Maar de Italiaanse minister van Transport Danilo Toninelli, die bevoegd is voor de kustwacht, verklaarde later dat het niet veilig was om het 32 meter lange schip zo ver te laten varen met zoveel mensen aan boord. Hij schreef op Facebook dat de opvarenden door de Italiaanse kustwacht zouden worden opgepikt, maar dat er tegelijk beslag zou worden gelegd op het schip. Ook een ander reddingsschip, de Seefuchs van de Duitse ngo Sea Eye, zou aan de ketting worden gelegd.

Doorn in het oog

De Lifeline voert sinds 2016 missies uit in de wateren tussen Italië en de Afrikaanse kust. De activiteiten van de Duitse ngo, met hoofdzetel in Dresden, zijn Salvini al langer een doorn in het oog.

Afgelopen zondag schoot hij al eens met scherp op Lifeline en Sea Eye. 'Die organisaties zoeken best een andere haven want Italië wil niet langer medeplichtig zijn aan illegale immigratie', luidde het op Facebook.

Een antwoord van de Duitse ngo bleef niet lang uit. 'Wanneer fascisten voor ons adverteren...', klonk het op Twitter. Even later verwijderde de organisatie die tweet wel.

Salvini stuurde ook de Nederlandse ambassade een brief. Daarin waarschuwde hij de Nederlandse regering dat 'die nephulporganisatie geen voet meer aan wal zal zetten in Italië'.

Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelde donderdag evenwel dat het schip niet geregistreerd is in Nederland. 'Het heeft dan ook geen zeebrief van ons gekregen en kan niet als Nederlands schip de zee op', luidde het. Of de Lifeline in een ander land geregistreerd staat, is voorlopig onduidelijk.

Mensensmokkelaars

Donderdagvoormiddag volgde de nieuwe episode in de strijd tussen Salvini en Lifeline. Via Twitter liet de Duitse ngo weten 300 tot 400 vluchtelingen te hebben opgepikt. 'Versterking van de Italiaanse kustwacht en vrachtschepen is vereist', voegde de organisatie eraan toe.

Enkele minuten later fulmineerde Salvini nog eens op Facebook. 'Die schepen in de Middellandse Zee voeren geen vrijwilligerswerk uit. Ze helpen mensensmokkelaars. De Lifeline luistert niet naar de Italiaanse kustwacht en hindert de Libische kustwacht. De organisatie gebruikt wanhopige mensen als koopwaar.'

Het is voorlopig onduidelijk wat met de opvarenden van het reddingsschip zal gebeuren. Vast staat dat Salvini bereid is het spel hard te spelen om zijn Europese collega's duidelijk te maken dat een Europese oplossing gevonden moet worden voor het migratieprobleem. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect