'Italië zet in op Chinese investering'

De Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti hoopt dat de Chinezen een deel van hun valutareserves in zijn land willen investeren - Foto Bloomberg

Rome probeert China warm te maken voor investeringen in Italiaans staatspapier en om participaties te nemen in strategische ondernemingen. Dat meldt de zakenkrant Financial Times op gezag van Italiaanse regeringsbronnen.

Lou Jiwei, de topman van China Investment, was vorige week in Rome voor gesprekken met de Italiaanse minister van Financiën. Hij zou ook samengezeten hebben met de Cassa Depositi e Prestiti, een overheidsvehikel dat een fonds heeft opgericht dat buitenlandse investeerders moet aantrekken. Twee weken geleden zou een Italiaanse delegatie naar China zijn getrokken om te praten met de administratie die het gros van de 3.200 miljard dollar Chinese valutareserves beheert.

Het nieuws van een eventuele Chinese investering komt op een belangrijk moment voor Italië. Het land heeft het erg moeilijk om de financiële markten aan te spreken. De Italiaanse schatkist haalde maandag 11,5 miljard euro op, maar moest beleggers wel over de streep trekken met een erg stevige rente. Italië betaalt 4,15 procent rente op één jaar. Ter vergelijking: beleggers nemen vrede met 0,3 procent rendement om Duitsland een jaar lang hun geld toe te vertrouwen.

Het is niet duidelijk hoeveel van de Italiaanse schuld momenteel in Chinese handen is. Italië heeft een schuldenberg van 1.900 miljard euro. Volgens een bron van de FT bij de Italiaanse regering zou 4 procent daarvan bij China zitten.

Hoewel Europese analisten erg voorzichtig blijven over het resultaat van de gesprekken, leidde het nieuws maandagavond alvast op Wall Street voor opgeluchte reacties. In de laatste handelsminuten werden de indexverliezen van de tabellen gewist, en eindigde de Dow Jones op een comfortabele winst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud