Advertentie

Italië zit op ramkoers met Europa over begroting

Vicepremier Matteo Salvini. ©AFP

De Italiaanse regering stuurt aan op een krachtmeting met de Europese Commissie. Ze weigert haar ‘begroting van het volk’ aan te passen en handhaaft het omstreden begrotingstekort van 2,4 procent.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte wachtte dinsdag tot vlak voor het verstrijken van de deadline om zijn nieuwe ontwerpbegroting voor volgend jaar bij de Europese Commissie in te dienen. Alleen verschilde de tekst nauwelijks van de financiële plannen die Brussel eind oktober had neergesabeld. De Commissie maande Conte toen aan zijn huiswerk over te doen en ditmaal rekening te houden met de Europese begrotingsregels.

Maar de populistische regering in Rome gaf geen gehoor aan de oproep. Ze houdt vast aan een begrotingstekort van 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2019. Dat is een pak hoger dan de 0,8 procent die de vorige regering had beloofd. Volgens de Italianen zijn extra uitgaven nodig om de economie nieuw leven in te blazen en een rist verkiezingsbeloftes in te lossen, zoals de verlaging van de pensioenleeftijd en een basisloon voor de armsten.

Overheidsschuld

Vicepremier Matteo Salvini, de leider van de rechts-populistische regeringspartij Lega, waarschuwde dat hij het been stijf houdt. ‘Als Brussel denkt dat het ons kan afstraffen, dan vergist het zich. De Italianen zullen dat niet accepteren.’ De enige toegift aan de Commissie was de belofte vaart te zetten achter het terugschroeven van de overheidsschuld, die met 130 procent van het bbp ondraaglijk hoog is. Ook wil Rome werk maken van de verkoop van meer overheidsactiva.

De beleggers waren niet overtuigd. Ze stuurden de toonaangevende spread - het renteverschil tussen Italiaans en Duits overheidspapier - naar 350 basispunten, het hoogste peil in drie weken. De Europese Commissie reageert pas woensdag op de nieuwe Italiaanse begrotingsplannen. Ze kan een procedure opstarten wegens buitensporige tekorten. Die kan uitdraaien op een boete van 0,5 procent van het Italiaanse bbp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud