Jambon en Catalaanse ambtsgenoot roepen EU op tot actie

©EPA

Bij zijn bezoek aan Barcelona stak Vlaams minister-president Jan Jambon de Catalanen een hart onder de riem.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en zijn Catalaanse ambtsgenoot Quim Torra roepen Europa op om nieuwe onafhankelijke staten gemakkelijker te integreren in de Europese Unie. Dat gebeurde naar aanleiding van een bezoek dat Jambon zaterdag bracht aan Barcelona, op uitnodiging van de Catalaanse regering.

Dit zijn geen normale tijden voor Catalonië.
Jan Jambon
Vlaams minister-president

Jan Jambon stak, net als voorganger Geert Bourgeois, de Catalanen een hart onder de riem. Hij onderhoudt al langer vriendschappen met Barcelona en was waarnemer bij verschillende peilingen in aanloop naar het grote onafhankelijkheidsreferendum. 'Dit zijn geen normale tijden voor Catalonië', zei hij na een gesprek van zowat 45 minuten met Quim Torra.

Ballingschap

De Catalaanse president vond het vorig jaar na zijn verkiezing belangrijk dat de Vlaamse regeringsleider de eerste buitenlandse gast was die hij officieel kon ontvangen in Barcelona. Hij sprak opnieuw zijn waardering uit voor de gastvrijheid van onze regio voor Carles Puigdemont en de andere regeringsleden die in ballingschap leven.

De toenmalige Catalaanse minister-president vluchtte na het door Spanje illegaal verklaarde onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017 naar België, en verblijft nog steeds in ons land.

Dialoog

'Ik wil onderlijnen hoe goed Puigdemont en de andere ministers zijn verwelkomd', zei Torra. De twee politici stelden een gezamenlijke verklaring op, waarin ze een resolutie van het Vlaams Parlement onderschrijven, die oproept tot politieke dialoog in Spanje en de vrijlating van de politieke gevangenen.

Beide politici zijn het erover eens dat de oplossing tot stand moet komen door middel van onderhandelingen en de stembus, en niet door de tussenkomst van rechtbanken, aldus de verklaring. De twee noemden Schotland als voorbeeld.

Ze riepen de EU op tot actie. 'Europa moet een mechanisme instellen dat de integratie binnen de Unie van nieuwe, onafhankelijke staten die op democratische wijze ontstaan zijn, mogelijk maakt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud