Jambon: ‘Michel en Reynders moeten actie ondernemen voor Catalonië'

©EPA

Tijdens een officieel bezoek aan Catalonië riep Vlaams minister-president Jan Jambon de EU op om iets te doen voor de gevangengenomen Catalaanse politici die strijden voor onafhankelijkheid.

‘Dit wordt de derde kerst dat de strijders voor onafhankelijkheid in de cel zullen doorbrengen. Zoiets is de Europese Unie toch onwaardig? Daarom roep ik de nieuwe Europese president Charles Michel en EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders op om actie te ondernemen op Europees niveau,’ zei Jambon.

Onderhandelingen

Ik roep de nieuwe Europese president Charles Michel en EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders op om actie te ondernemen op Europees niveau.
Jan Jambon
Vlaams minister-president

De minister-president was zaterdag in Barcelona op bezoek bij zijn Catalaanse ambtsgenoot Quim Torra. Met het symbolisch belangrijke bezoek wil Jambon de regio die in conflict is met Madrid over het onafhankelijkheidsproces een hart onder de riem steken. Het is het eerste bezoek van Jambon aan een autonome regio sinds hij minister-president werd.

In een gemeenschappelijke mededeling benadrukten Jambon en zijn Catalaanse ambtsgenoot Quim Torra dat de oplossing tot stand moet komen door middel van onderhandelingen en de stembus, niet door het toedoen van de rechtbanken. Jambon riep de EU op een bemiddelaar naar Spanje te sturen, zoals een sociaal bemiddelaar in ons land bij arbeidsconflicten wordt aangesteld. 'Want intern zullen Spanje en Catalonië er nooit uit geraken', aldus de Vlaamse minister-president.

Ballingschap

‘We zijn ook van mening dat de EU een mechanisme moet instellen dat de integratie binnen de Unie van nieuwe, onafhankelijke staten die op democratische wijze ontstaan zijn, mogelijk maakt,’ stelden de regeringsleiders.

Na de goedkeuring van een resolutie in het Vlaams Parlement enkele weken geleden gaat Jambon de Catalaanse zaak ook aankaarten bij de Spaanse ambassadeur in ons land. ‘Het gaat niet om de vraag of Catalonië  onafhankelijk moet worden of niet, wel om de manier waarop mensen die opkomen voor onafhankelijkheid behandeld worden. Nu zitten die in ballingschap of in de gevangenis,’ zei Jambon op de gemeenschappelijke persconferentie na de ontmoeting.

Torra is de opvolger van Carles Puigdemont, die nog steeds in ballingschap in België leeft. Het gerecht moet binnenkort beslissen over een nieuw Europees aanhoudingsbevel vanuit Spanje. ‘Ik wil bedanken hoe Carlos Puigdemont opgevangen is in jullie land. De justitie moet nu zijn werk doen en daar hebben we alle vertrouwen in’, zei Torra.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud