Janoekovitsj claimt presidentstitel

Politiebewaking voor het Parlement in de Krim. - REUTERS ©REUTERS

De afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj laat weer van zich horen. Hij beschouwt zichzelf nog steeds als de rechtmatige president van Oekraïne. In Kiev is een coalitieregering gevormd met als interim-premier Arseni Jatsenjoek.

Janoekovitsj geeft niet op. Voor het eerst sinds het Oekraïense parlement hem zaterdag ontzette uit zijn ambt, reageert hij op de de nieuwe situatie in Oekraïne. In een korte verklaring reageert hij - kort, maar rechtuit - op de wijzigingen die het parlement de afgelopen dagen heeft doorgevoerd. 

'Ik, Viktor Janoekovitsj, richt me tot het Oekraïense volk. Ik beschouw mezelf nog altijd als het rechtmatige hoofd van de Oekraïense staat, gekozen door het Oekraïense volk.' 

Tegelijk vraagt hij bescherming aan grote broer Rusland. 'Ik wil de Russische autoriteiten vragen mijn persoonlijke veiligheid te verzekeren', klinkt het in de verklaring. Volgens verschillende mediagroepen bevindt hij zich in Moskou, maar die informatie kon niet bevestigd worden. De verklaring zelf is evenmin onafhankelijk bevestigd. 

Krim

Janoekovitsj ziet zich geruggensteund door de gewapende opstand die aan de gang is in de Russischgezinde Krim. 'Twee groepen van 10 à 15 gewapende mannen' bezetten het regionale parlement in de hoofdplaats Simferopol. De Russische vlag is er gehesen. Als reactie zijn alle veiligheidstroepen in de Krim in de hoogste staat van paraatheid. Rond de bewuste wijk in Simferopol is een politiecordon opgetrokken. 

Verschillende getuigen geven aan dat de bezetters stevig bewapend zijn. Wegens de ernst van de zaak riep Oekraïne de Russische ambassadeur al op het matje. Die kreeg te horen dat de Russische militairen op de Krimbasis hun standplaats onder geen beding mogen verlaten. Gebeurt dat wel, dan beschouwt Oekraïne dat als 'militaire agressie'. 

Regeringscoalitie 

Inmiddels zijn de nieuwe machthebbers in Kiev het eens geworden over een coalitie. Arseni Jatsenjoek is benoemd tot interim-premier. Hij gaat een coalitieregering leiden met twee pro-Europese oppositiepartijen en een rechtspopulistische partij, die onder de naam ,,Europese Keus'' gaat regeren. De coalitie zou over 245 stemmen in het parlement (met 450 zetels) beschikken.  Leek de intellectuele politicus Jatsenjoek tijdens de antiregeringsprotesten in Kiev nog slecht op zijn plaats naast zijn activistische collega's, inmiddels wordt de ex-minister gezien als de persoon die Oekraïne voor een financiële ramp moet behoeden.

"Russen, wij zijn vrienden en partners van u", zei Jatsenjoek in het parlement. "Wij moeten bijeen komen". De kandidaat-premier riep Moskou op "separatisten" en de afgezette president Viktor Janoekovitsj niet te steunen. "Wij willen Oekraïne als een betrouwbare partner, die Rusland het beste wenst. Wij willen dat Rusland een gelijke partner van Oekraïne is." 

Rusland is niet te spreken over de interim-regering in Oekraïne. Volgens Moskou is van de regering van nationale eenheid waar vorige week nog een akkoord over werd gesloten, geen sprake. In plaats daarvan, zeggen de Russen, is een "regering van overwinnaars" geïnstalleerd met daarin ook ruimte voor "extremistische nationalisten".

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud