Japan gaat Europese obligaties kopen

Taro Aso, de Japanse minister van Financiën ©REUTERS

Japan gaat obligaties opkopen die worden uitgegeven door het permanente noodfonds van de eurolanden (ESM). Die aankopen moeten helpen de eurocrisis te bestrijden en de waarde van de yen te drukken, liet de Japanse minister van Financiën, Taro Aso, dinsdag weten.

Japan is van plan Europese obligaties te kopen. 'De financiële stabiliteit van Europa zal de stabiliteit van de wisselkoersen, waaronder die van de yen, een handje helpen', stelt Aso. 'Om die reden zal Japan investeren in obligaties van het ESM.' Aso gaf niet aan hoeveel geld van de Japanse financiële reserves in het Europese schuldpapier wordt gestoken.

De koers van de yen tegenover andere belangrijke valuta is de afgelopen jaren sterk gestegen. Beleggers zien de Japanse munt als een veilige haven in vergelijking met de onrustige Europese markten. De sterke yen maakt Japanse producten duur voor buitenlandse afnemers en is daarmee schadelijk voor de export van de op twee (VS en China) na grootste economie ter wereld.

De nieuwe premier Shinzo Abe heeft beloofd de dure yen aan te pakken en de periode van deflatie (aanhoudende prijsdalingen) te beëindigen. Die beloftes zijn niet zonder gevolgen gebleven. Sinds half november is de yen al 8 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar kwijtgeraakt.

Dinsdag vond de eerste veiling van ESM-obligaties plaats. Het ging om leningen met een looptijd van drie maanden. Het vorig jaar ingestelde ESM, dat is bedoeld om eurolanden met financiële problemen bij te staan, komt in de plaats van het tijdelijke noodfonds EFSF. Dat verstrekte noodleningen aan Griekenland, Portugal en Ierland. Japan kocht de afgelopen twee jaar ongeveer 7 procent van de obligaties die door het EFSF werden uitgegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud