Jatsenjoek blijft dan toch premier Oekraïne

Jatsenjoek blijft dan voorlopig toch de premier van Oekraïne ©AFP

Het Oekraïense parlement heeft donderdag het ontslag van Arseni Jatsenjoek verworpen. De interim-premier had vorige week zijn ontslag aangeboden nadat twee coalitiepartijen de stekker uit de meerderheid hadden getrokken.

Het Oekraïense parlement was donderdag in bijzondere zitting bijeen om te beslissen over het lot van de regeringsleider. De pro-Westerse Jatsensoek, die aan het hoofd van de regering kwam te staan na het afzetten van president Viktor Janoekovitsj, had zijn ontslag aangeboden nadat een breuk was ontstaan in de regerende coalitie. Officieel botsten de partijen tijdens een discussie over de begroting.

Maar het parlement keerde zich bij een stemming nu tegen dat ontslag. Amper 16 parlementsleden stemden voor het vertrek van Jatsenjoek, terwijl er 226 stemmen nodig waren. Bovendien zijn de begrotingswetten waar de onenigheid over was ontstaan, donderdag dan uiteindelijk toch gestemd. Die nieuwe regelgeving houdt zware besparingen in, maar zorgt er ook voor de er voldoende middelen zijn voor het regeringsleger dat in het oosten van het land met pro-Russische rebellen een strijd uitvecht.

OORLOGSTAKS

In de marge van de stemming over Jatsenjoek heeft het parlement ook een oorlogstaks goedgekeurd. Die bedraagt 1,5 procent van het privé-inkomen van alle belastingplichtigen. De burgeroorlog kost Oekraïne dagelijks 4,5 miljoen euro.

Instabiele periode

Voorlopig blijft Jatsenjoek dus de premier van Oekraïne. Al moet hij wel binnen de maand een nieuwe coalitie op de been zien te brengen als hij op langere termijn wil aanblijven. Het is niet zeker of dat zal lukken. Het parlement spreekt zich immers nog altijd uit voor vervroegde verkiezingen. Het wilt met de stemming vooral het signaal geven dat Jatsenjoek tot dan moet aanblijven. Een instabiele periode zonder premier kan Oekraïne in de huidige omstandigheden als kiespijn missen.

Ook van de president van Oekraïne Petro Porosjenko - de ‘chocoladekoning’ - is geweten dat hij graag snel vervroegde parlementsverkiezingen wil.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud