Jatsenjoek schrijft zichzelf premierschap toe

Jatsenjoek gaat ervan uit dat hij opnieuw de premier van Oekraïne wordt. ©Photo News

De Oekraïense eerste minister Arseni Jatsenjoek vermoedt dat hij kan aanblijven als eerste minister van zijn land. Zijn partij werd zondag met een nipte meerderheid de grootste van Oekraïne.

De Pro-Westerse partij van Jatsenjoek kreeg zondag uiteindelijk 22,2 procent van de Oekraïense stemmen achter zich. Dat is slechts een fractie meer dan de partij van de huidige president Porosjenko, die op 21,8 procent strandde.

Gezien de twee partijen beide een pro-Europese koers nastreven, lijkt het voor de hand te liggen dat ze een coalitie zullen vormen en in tandem Oekraïne zullen besturen.

Maar Jatsenjoek zal als overwinnaar wel het voortouw nemen, laat hij woensdag tijdens een interview verstaan. Naast de partij van Porosjenko nodigde hij ook verschillende andere partijen uit om rond de onderhandelingstafel te komen zitten.

De huidige premier laat bovendien verstaan dat hij er vermoedelijk nog een termijn zal als regeringsleider zal bijdoen. ‘Het kopstuk van de grootste partij moet de regering leiden’, liet hij optekenen.

Intussen blijft het spannend afwachten hoe de niet-officiële verkiezingen in het oosten van Oekraïne nu zondag zullen verlopen. Door een week na de nationale verkiezingen zelf een stemming te organiseren, willen de zelf uitgeroepen republieken hun onafhankelijkheid van Kiev benadrukken.

Oekraïne en het Westen zullen de uitslag in elk geval niet erkennen. Rusland gaf aan wel belang te hechten aan de uitkomst van de verkiezingen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud