'Je zou beter van EULeaks spreken dan van Luxleaks'

©REUTERS

Het moment dat LuxLeaks politiek gevaarlijk was voor Jean-Claude Juncker is lang voorbij, leerde donderdag een hoorzitting met de Commissievoorzitter in het Europees Parlement.

Voor het eerst sinds de LuxLeaks-affaire uitbarstte, voelde het Europees Parlement gisteren commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker aan de tand over de verregaande fiscale gunsten die tijdens zijn premierschap in Luxemburg aan multinationals werden verleend.

Juncker bleef op de lijn die hij al een jaar aanhoudt. 

  • Ten eerste merkte hij op dat hij als premier nooit iets onwettelijks heeft gedaan. 
  • Ten tweede nam hij de spotlights weg van Luxemburg, door op te merken dat ook andere Europese landen via fiscale rulings afspraken maken over belastingen met multinationals. ‘Je zou beter van EU-leaks spreken in plaats van LuxLeaks’, zei Juncker.
  • En ten derde maakte hij duidelijk dat hij werk wil maken van de strijd tegen fiscale sluiproutes. Dat gebeurt door te controleren of EU-regeringen via verregaande fiscale gunsten geen onredelijke staatssteun verlenen aan bedrijven. Daarnaast wil de Commissie dat EU-landen al hun fiscale rulings aan elkaar overmaken. Dat moet er toe leiden dat ze elkaar onder druk zetten om niet te overdrijven met fiscale voordelen. Volgende maand zou daarover een akkoord met de EU-landen mogelijk zijn.

De Belg Philippe Lamberts, co-voorzitter van de Europese groenen, vreest de hoorzitting donderdag aantoonde dat de grote publieke verontwaardiging over LuxLeaks voorbij is, en dat zonder die publieke druk grote stappen vooruit naar een meer faire Europese vennootschapsbelasting uit zullen blijven.

Toen Juncker aantrad als voorzitter van de Europese Commissie, overheerste Luxleaks zijn agenda. Na de onthullingen over verregaande fiscale deals in Luxemburg door een internationaal consortium van journalisten - waaronder De Tijd - deed Juncker dagenlang geen publieke verklaringen en annuleerde hij enkele publieke optredens.

Een jaar later is de publieke aandacht voor Luxleaks geminderd, omdat eerst de Griekse crisis en nu de vluchtelingencrisis de Europese agenda beheersen. Later dit jaar komt daar nog de klimaatconferentie in Parijs bij, en daarna het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud