Jean-Claude Juncker belt met premier Michel over regeringscrisis

Jean-Claude Juncker. ©EPA

In Europa groeit de onrust over de afwijzing in meerdere landen van het VN-migratiepact. Premier Charles Michel kreeg zelfs een bezorgde telefoon van Jean-Claude Juncker.

De aanslepende regeringscrisis in België wordt vanop het Schumanplein met lede ogen bekeken. Europees Commissievoorzitter Juncker telefoneerde woensdagavond langdurig met premier Michel over de regeringscrisis in België. Dat liet een woordvoerder van de Commissie weten.

De Europese Commissie nam na de migratiecrisis in 2015 zelf het initiatief om andere landen aan te sporen iets te doen aan het mondiale migratievraagstuk. Het migratiepact is daar het resultaat van. Dat meerdere Europese regeringen nu onder druk van extreemrechts afhaken, leidt tot een malaise aan de Europese kant van de Wetstraat.

Doopvont

Zeker het feit dat een als pro-Europees bekendstaand land als België bij die groep hoort, is verontrustend, valt te horen. Europese zorgen zijn er ook over de beweging van de gele hesjes in Frankrijk. Die is in toenemende mate in de ban van complottheorieën. Het migratiepact dat volgende week in Marrakesh boven de doopvont wordt gehouden, wordt afgeschilderd als een uitnodiging voor migranten en de goedkeuring door Frankrijk als een onderwerping aan de VN.

De Europese ministers van Migratie vergaderden gisteren in Brussel, maar Marrakesh kwam er niet aan bod. Over de concrete migratiedossiers blijft de verdeeldheid evenwel groot. Het is onrealistisch om al tegen 2020 een Europese grenswacht van 10.000 man op te bouwen, zei de Oostenrijkse minister Herbert Kickl. Zijn Duitse collega Horst Seehofer schoof 2025 naar voren als een meer realistische streefdatum. Om aan die 10.000 grenswachters te komen, moet Duitsland meer dan 1.200 man ter beschikking stellen.

Uitwisselen

Staatssecretaris voor Migratie, Theo Francken (N-VA) tekende in de marge van het Europese overleg een akkoord met zijn Italiaanse collega Nicola Molteni. De twee landen gaan samenwerken en informatie uitwisselen in de strijd tegen asielfraude en grensoverschrijdende criminaliteit. Francken tekende eerder al gelijkaardige akkoorden met Nederland en Duitsland.

Voor een doorbraak over nieuwe en homogenere Europese asielregels blijft het op eieren lopen, benadrukte Kickl. Zo blijft er grote onenigheid over een al dan niet verplichte solidariteit bij de opvang van vluchtelingen als zich opnieuw een migratiecrisis aandient. Dat principe van gedeelde solidariteit is onaanvaardbaar voor de Oost-Europese landen, maar hard nodig voor landen als Duitsland, die erg in trek zijn bij migranten, en de zuidelijke lidstaten, die als eerste golfbreker fungeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect