Advertentie
Advertentie

'Johan Van Overtveldt gepolst voor leiding eurogroep'

Johan Van Overtveldt (N-VA) is ruim drie jaar minister van Financiën in ons land. ©BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is gepolst om te zien of hij interesse heeft om Jeroen Dijsselbloem op te volgen aan het hoofd van de eurogroep. Dat meldt het persbureau Reuters.

Europa, meer bepaald de 19 landen die de euro als munt gebruiken, dient opnieuw een topfunctie in te vullen: die van voorzitter van de groep van eurolanden. Nu wordt die functie bekleed door Jeroen Dijsselbloem, de gewezen Nederlandse minister van Financiën, maar zijn tweede termijn loopt af op 13 januari.

Het wordt dus tijd om een opvolger aan te duiden. Daar moet zelfs snel duidelijkheid over komen. Want het is de bedoeling dat Dijsselbloem al over een week de namen bekendmaakt van de kandidaten, om dan drie dagen later een nieuwe voorzitter te kiezen. Dat gebeurt door de eurolanden.

Volgens het persbureau Reuters is er nog geen duidelijke kanshebber. De meeste ministers van Financiën van de eurozone willen trouwens dat Dijsselbloem, die geprezen wordt voor zijn competentie, onderhandelingstechnieken en evenwicht, in functie blijft. Maar omdat hij geen minister meer is, is het weinig waarschijnlijk dat hij nog in aanmerking komt. Al kan in theorie iedereen de eurogroep leiden, zei Dijsselbloem eerder dit jaar aan De Tijd. 'Zijn aanblijven zou vanuit juridisch oogpunt zeer moeilijk zijn', zegt een EU-functionaris. 'Als het al ooit serieus overwogen werd, is het nu van tafel.'

Het persbureau meldt op gezag van functionarissen dat Johan Van Overtveldt gepolst werd voor de job. Maar het is niet duidelijk hoe zijn kansen liggen. Op het kabinet-Van Overtveldt kon vrijdag geen reactie worden opgetekend.

Socialisten

De Europese socialistische partijen vinden alvast dat de post opnieuw, zoals bij Dijsselbloem, naar een centrumlinkse kandidaat moet gaan, al was het maar omdat de Europese Volkspartij (EVP) al meerdere topfuncties bekleedt in Europa. Bij de socialisten worden drie namen genoemd: de Italiaan Carlo Padoan, Mario Centeno uit Portugal en de Slovaak Peter Kazimir. 

Maar Padoan verliest mogelijk zijn functie als minister van Financiën na de Italiaanse verkiezingen van volgend jaar. Bovendien heeft Italië al meerdere Europese topjobs. Centeno wordt eerder gezien als een lichtgewicht en er zijn ook diverse argumenten die in het nadeel van Kazimir pleiten.

De EVP steunt de Oostenrijker Jörg Schelling, in de veronderstelling dat hij minister blijft in zijn land. Bij de liberalen is een mogelijke naam die van de Luxemburger Pierre Gramegna. Hij heeft gezegd dat hij kandidaat wil zijn als hij voldoende steun krijgt.

In Europa hoort de N-VA van Van Overtveldt tot de ECR-fractie. Maar die wordt normaal gezien niet betrokken bij het klassieke spel voor de verdeling van de postjes, waar de christendemocraten, de socialisten en de liberalen traditioneel aan zet zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud