opmerkelijk

John Cleese is ‘Britse leugens' beu en verhuist naar Caraïben

De komiek John Cleese. ©Photo News

De komiek, die wereldbekend werd als gezicht van het gezelschap Monty Python, is teleurgesteld in zijn geboorteland. Hij verhuist in de herfst naar het Caraïbische eiland Nevis.

Cleese (78) werd gisteravond geïnterviewd in het BBC-programma 'Newsnight'. Hij deed er uitgebreid zijn beklag over het kwaliteitsgebrek van de Britse media. Die hebben volgens hem met ‘leugens en trivialiteiten’ onder meer de weg geplaveid voor de brexit.

De voorstanders van een brexit hebben onder meer gelogen over het geld dat daarmee voor de gezondheidszorg kon worden vrijgemaakt, terwijl de tegenstanders de bevolking alleen maar schrik probeerden aan te jagen, vindt Cleese. 'Maar weinig mensen weten wat er echt te gebeuren staat'.

Zelf is Cleese, een aanhanger van de pro-Europese liberaal-democratische partij, geen voorstander van een harde brexit. Maar tijdens de campagne sprak hij zich wel uit voor een Britse breuk met de Europese Unie, tenzij die erin zou slagen om zichzelf grondig te hervormen.

Cleese dringt ook al lang aan op een strenger overheidstoezicht op de journalistieke praktijken in zijn land. Onder de huidige Conservatieve regering lijkt dat onwaarschijnlijk.

‘Ik dacht bij mezelf: 'Goed, ik geef het op en ik begin ergens anders’', zegt Cleese in het interview. Dat ‘ergens anders' wordt Nevis, een eilandje met amper 11.000 inwoners, 300 kilometer ten oosten van Puerto Rico. Cleese plant zijn verhuis in november.

Bekijk hier het interview met John Cleese:

Newsnight met John Cleese

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content