Johnson belooft Biden Ierse vrede te bewaken

De Amerikaanse president Joe Biden drong er bij Boris Johnson op aan de vrede op het Ierse eiland te bewaken. ©EPA

De Britse premier Boris Johnson doet er alles aan om te vermijden dat de brexitperikelen met Europa 'zijn' G7-top verzuren.

Dreigende donderwolken verhinderden het geplande uitje van Boris Johnson en de Amerikaanse president Joe Biden naar het pittoreske Saint Michael's Mount, een kasteel op een getijdeneiland. De ontmoeting van de twee leiders werd verdaagd tot de vooravond en vond plaats op Carbis Bay, de plek in Cornwall waar vrijdag en zaterdag de leiders van de G7 overleggen. Ook de echtgenotes, Carrie Johnson en Jill Biden, waren present.

Biden en Johnson hernieuwden hun trans-Atlantisch handvest van 1941 en beloven samen te werken in de strijd om het klimaat en het gevecht tegen cybercriminaliteit. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben een lange traditie van innige banden. Het trans-Atlantisch handvest stamt, niet toevallig, uit de tijd van Johnsons grote voorbeeld, Winston Churchill.

Het was de eerste keer dat Johnson en Biden elkaar ontmoetten. Biden legde ook de oplopende brexitspanningen op de tafel. de Amerikaanse president heeft Ierse roots en was nauw betrokken bij de Goede vrijdagakkoorden die eind vorige eeuw een einde maakten aan het geweld tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken op het Ierse eiland.

Afspraken

Johnson laat al maanden na om de afspraken over Noord-Ierland uit het scheidingsakkoord na te leven. Noord-Ierland zou een deel van de Europese interne markt blijven. Die oplossing moest vermijden dat er een harde grens komt op het Ierse eiland en de vrede in gevaar komt. Maar de Britse regering talmt met het opzetten van product- en hygiënische controles in de Noord-Ierse havens voor alle voeding uit het Verenigd Koninkrijk. Overleg woensdag op hoog niveau leverde geen doorbraak op.

De voorbije dagen liet Biden duidelijk verstaan, ook aan de EU-partners, dat hij Johnson zou aanspreken over de Noord-Ierse perikelen.

De voorbije dagen liet Biden duidelijk verstaan, ook aan de EU-partners, dat hij Johnson zou aanspreken over de Noord-Ierse perikelen. Dat gebeurde ook, maar Johnson minimaliseerde de kritiek van Biden over de spanningen in Noord-Ierland. Hij wuifde de meningsverschillen weg en gewaagde zelfs van 'optimisme' en 'een gemeenschappelijke visie'. Hij gaf aan dat hij de vrede in Noord-Ierland wil bewaken.

Er staat veel op het spel voor Johnson. Hij wil graag snel een handelsakkoord met de Verenigde Staten sluiten. Biden heeft dus een belangrijke troefkaart om uit te spelen.

Normaal zouden ook de EU-partners, Raadsvoorzitter Charles Michel en Commissievoorzitster Ursula von der Leyen, donderdag een onderhoud hebben met de Britse premier over de escalatie van de brexitruzie. Johnson, die de start van de G7 vrijdag niet wilde 'bezoedelen', stelde die ontmoeting evenwel uit tot zaterdag, na de tweede dag van de G7.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud