Johnson: 'Brexit begin van nieuw tijdperk'

De Britse premier Boris Johnson. ©Photo News

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn landgenoten een 'nieuw tijdperk van vriendschappelijke samenwerking' met de Europese Unie in het vooruitzicht gesteld.

Johnson noemt de brexit 'geen einde, maar een begin' van een nieuw hoofdstuk in de Britse geschiedenis. De Britse regering publiceerde een uur voor de brexit een filmpje met de speech van Johnson. Hij stelde dat veel mensen 'dachten dat dit moment nooit zou komen', terwijl anderen ongerustheid of verdriet voelen. 'En is er is een derde groep, waarschijnlijk de grootste, die begon te vrezen dat het politieke getouwtrek nooit zou eindigen.'

Johnson vertelde het land te willen verenigen en de toekomst in te willen leiden. Hij wil de 'herwonnen soevereiniteit' van zijn land gebruiken om de veranderingen te realiseren waar mensen voor hebben gestemd. Hij noemde als voorbeelden onder meer het 'controleren van de migratie' en het sluiten van handelsakkoorden.

De premier stelde dat de EU zich, 'ondanks al haar kwaliteiten', de afgelopen halve eeuw heeft ontwikkeld op een manier die niet meer past bij zijn land. 'En dat oordeel hebben jullie, het volk, geveld in het stemhokje. Niet een, maar twee keer.'

Vreugde en treurnis

Duizenden brexit-aanhangers vierden vrijdagnacht de exit van Groot-Brittannië uit de EU voor het Parlement in Londen. Ze zongen het Britse volkslied en begroetten de historische gebeurtenis met applaus.

Deelnemers aan de 'Leave Means Leave Brexit Celebration Party' op Parliament Square in Londen. ©Photo News

De menigte verzamelde zich rond het Palace of Westminster en telde in 30 seconden af naar de exit om 23.00 uur lokale tijd. Toen die een feit was, barstte het applaus los, gingen ballonnen in de lucht en werd er geknuffeld. De Brexiters zongen ‘God Save the Queen’, waarna het vuurwerk losbarstte.

Tegenstanders van de brexit kwamen ook bijeen. Zij hielden op diverse plaatsen wakes waarin zij de uitstap uit de EU betreurden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud