Johnson duwt deur naar no-dealbrexit open

De Britse premier Boris Johnson. ©REUTERS

Het pond daalt dinsdag nadat de Britse premier Boris Johnson de deur naar een no-dealbrexit tegen eind volgend jaar weer opengeduwd heeft.

De Britse premier Boris Johnson wil elke verlenging van de overgangsperiode na de brexit voorbij 2020 verbieden. Dat zegt een bron in de Britse regering aan de Britse pers.

'Vorige week heeft het publiek gestemd voor een regering die de brexit zal realiseren en het land zal toelaten vooruit te gaan. Dat is precies wat we vanaf deze week willen doen', aldus de bron bij Downing Street 10. 'Ons programma vermeldde duidelijk dat we de transitieperiode niet zullen verlengen.'

Overgangsperiode

Het Verenigd Koninkrijk stapt op 31 januari uit de Europese Unie. Daarna begint een overgangsperiode van elf maanden, waarin Londen en de EU een handelsakkoord willen sluiten. Zo'n akkoord - vergelijkbaar met het Europees-Canadese handelsakkoord CETA - in elf maanden afronden is echter ambitieus. De onderhandelingen over CETA duurden zeven jaar.

Johnson zal deze week echter een wetsontwerp indienen in het Lagerhuis, dat de regering wettelijk verbiedt om de transitieperiode te verlengen tot in 2021. Het parlement, dat nu door Johnson wordt gecontroleerd, zou vrijdag al daarover kunnen stemmen. In het wetsvoorstel verliest het parlement ook controle over de handelsdeal en de transitieperiode en schuift de macht terug naar Downing Street.

Harde brexit

Als het voorstel groen licht krijgt, betekent het dat eind volgend jaar een no-deal opnieuw een mogelijkheid wordt. In zo'n scenario is er geen handelsakkoord tussen Londen en de EU en worden de maximumtarieven van de Wereldhandelsorganisatie automatisch van kracht.

Zo'n schok zou in Belgiƫ 42.000 jobs bedreigen.

Het Britse pond zakt ruim 1 procent naar 1,18 euro. De munt is daarmee de winst kwijt die er sinds de verkiezingsoverwinning van Johnson vorige week bijkwam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud