Johnson maakt U-bocht: 'Blijf thuis'

Een leeg Soho Square in Londen. ©Photo News

Premier Boris Johnson maakt een aanzienlijke U-bocht en eist dat Britten tot nader order thuisblijven om de snelle verspreiding van het coronavirus te counteren.

Je huis enkel nog verlaten om boodschappen te doen, medische hulp te krijgen, even de benen te strekken of te gaan werken als thuiswerk echt onmogelijk is. Alle niet-essentiële winkels die verplicht dicht gaan. En politietroepen die het samenscholingsverbod moeten controleren. Wat in België en de meeste andere Europese landen al ruim een week het nieuwe normaal is, wordt nu ook eindelijk in het Verenigd Koninkrijk van kracht.

Blijf thuis.
Boris Johnson
Brits premier

'Blijf thuis', was de televisieboodschap van premier Boris Johnson toen hij maandagavond de Britten live toesprak. En daarmee een grote U-bocht voltooide in de Britse aanpak van de coronacrisis.

Groepsimmuniteit

Initieel volgde het VK, net als Nederland, een lossere strategie. In plaats van snel een lockdown af te kondigen, streefde het VK vooral 'groepsimmuniteit' na. Door een 'gecontroleerde verspreiding' van het virus, luidde de theorie, zou een groot, gezond deel van de bevolking besmet raken, immuun worden en corona niet langer doorgeven.

In de praktijk maakt het virus steeds meer slachtoffers in de VK, en verspreidt het er zich volgens sommige modellen, met enkele weken vertraging, zelfs sneller dan in Italië en Spanje. Er zijn nu al 6.724 besmettingen vastgesteld, met 336 doden tot gevolg. En de nationale gezondheidsdienst NHS, die sowieso al kreunt onder jarenlange besparingen, lange wachttijden en chronische onderbemanning, dreigt stilaan onder grote druk te komen. 

Social distancing

De voorbije week verscherpte Johnson daarom geleidelijk aan de maatregelen om 'social distancing' te bevorderen. Eerst werd de Britten gevraagd pubs, restaurants en andere publieke plekken te mijden. Sinds vorige vrijdag is dat ook verplicht. Die dag gingen, onder grote publieke druk, ook eindelijk de scholen dicht.

Maar tot maandagavond waren winkels nog gewoon open. En Johnsons vraag afstand te bewaren, werd allesbehalve nageleefd. Dit weekend liepen parken en stranden vol met wandelaars die genoten van het lenteweer, terwijl maandagochtend andermaal beelden opdoken van overvolle Londense metro's.

Dat is nu, en voor onbepaalde tijd, ook voor de Britten een snel vervagende herinnering aan normale tijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud