analyse

Johnson probeert brexitdeal opnieuw door parlement te loodsen

De Britse premier Boris Johnson. ©REUTERS

In Londen probeert premier Boris Johnson maandag opnieuw groen licht te krijgen voor zijn brexitdeal.

Londen en Brussel maken zich op voor opnieuw een turbulente brexitweek, waarbij alle scenario's tegelijk officieel in uitvoering zijn.

  • Deal? De Britse premier Boris Johnson probeert maandag opnieuw in het Lagerhuis goedkeuring te krijgen voor het akkoord dat hij vorige week onverwacht met de EU sloot. Die deal bevat een inventieve regeling voor Noord-Ierland en zal de brexit voor Belgische bedrijven pas in 2021 voelbaar maken. De kans is groot dat de 'meaningful vote' over het akkoord maandag door de voorzitter van het parlement, John Bercow, wordt geweigerd omdat het zaterdag al eens is besproken. De uitkomst wordt om 15.30 uur Belgische tijd verwacht. In dat geval wordt verwacht dat Johnson het akkoord in sneltempo in concretere wetgeving laat uitschrijven, zodat daarover dinsdag al in een andere stemming kan worden gestemd en de Britse echtscheiding met de EU tegen 31 oktober rond is. Volgens de regering is er een nipte meerderheid voor de deal in het parlement. Die politieke rekenoefening wordt op basis van vroeger stemgedrag en publieke verklaringen bevestigd door de zakenkrant Financial Times. Als Johnson toch verliest, worden verkiezingen verwacht.
  • No deal? De Britse regering bevestigde zondag dat ze operatie Yellowhammer is gestart, het noodplan dat in werking treedt als er op 31 oktober geen deal zou zijn en het VK zonder afspraken uit de EU dondert. Enkele honderden Britse ambtenaren zijn maandag aan het werk gegaan om operatie Yellowhammer uit te voeren.
  • Uitstel? Afgelopen weekend stuurde Johnson drie brieven naar de Europese Unie. Hij voldoet zo aan de wettelijke eis van het parlement om uitstel te vragen voor de brexit omdat nog niet over de deal is gestemd. Maar hij deed het met zoveel zichtbare tegenzin dat hij de brief met vraag tot uitstel niet ondertekende en liet vergezellen van twee andere: een document met een kopie van de Benn Act die hem tot uitstel dwingt en een persoonlijke, wel ondertekende brief waarin hij uitstel een vergissing noemt. Toch is de vraag om uitstel bij deze officieel gesteld en is het nu de vraag of Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk in Brussel een nieuwe Europese top bijeenroept om over uitstel te beslissen. Er wordt ook uitgekeken naar een uitspraak van het Schotse hooggerechtshof over de brieven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud