Johnson stelt rebellen van Manchester ultimatum

De lokale leiders uit de omgeving van Manchester eisen meer financiële steun van de regering. ©AFP

De Britse premier Boris Johnson wil dat Manchester de meest strikte coronaregels invoert. Lokale leiders beschuldigen hem ervan het noorden van Engeland op te offeren om het zuiden te redden.

In het Verenigd Koninkrijk nadert de koude oorlog tussen premier Boris Johnson en de burgemeester van Manchester Andy Burnham stilaan zijn ontknoping. Als beiden tegen dinsdagmiddag geen akkoord over striktere coronamaatregelen bereikt hebben, zal de regering die eenzijdig opleggen.

De onderhandelingen zijn al tien dagen aan de gang. Johnson wil dat Manchester een niveau 3-regio wordt, waar de meest strikte coronamaatregelen gelden. Onder meer bars, pubs en sportzalen moeten dan tijdelijk de deuren sluiten. De Labour-burgemeester vindt dat de premier de ernst van de situatie in Manchester overdrijft en eist meer financiële steun voor laagbetaalde arbeiders. Hij beschuldigt Johnson ervan het noorden van Engeland op de offeren om jobs in het zuiden te redden.

Wales en Noord-Ierland

De impasse toont hoe Johnsons plannen om het virus lokaal te bestrijden op politieke en geografische breuklijnen botsen. In een poging een nationale lockdown te vermijden, voerde de premier vorige week een systeem met drie niveaus in: plaatsen waar een gemiddeld risico op besmetting is (niveau 1), plaatsen met een hoog risico (niveau 2) en plaatsen met een zeer hoog risico (niveau 3). Afhankelijk van het niveau gelden al dan niet strengere regels.

17.000
besmettingen per dag
In het Verenigd Koninkrijk worden dagelijks zo'n 17.000 officiële besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

Johnson kreeg al veel kritiek. Volgens wetenschappers sloeg hij hun raad om een korte, strenge nationale lockdown in te voeren in de wind. In het Verenigd Koninkrijk zijn er nu dagelijks zo'n 17.000 officiële besmettingen en sterven zo'n 80 mensen aan Covid-19.

Terwijl de lokale leiders in de omgeving van Manchester rebelleerden, besloot Wales om vanaf vrijdag twee weken in lockdown te gaan. Pubs, restaurants en niet-essentiële winkels moeten dicht en iedereen moet thuisblijven. Ook Noord-Ierland schakelt een versnelling hoger en sluit de scholen voor twee weken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud